Dostupni linkovi

Vlada Srbije uputila predlog Vučiću za raspisivanje parlamentarnih izbora


Vlada Srbije je saopštila da bi održavanje novih parlamentarnih izbora obezbedilo "viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu"
Vlada Srbije je saopštila da bi održavanje novih parlamentarnih izbora obezbedilo "viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu"

Vlada Srbije uputila je predlog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U saopštenju Vlade je navedeno da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo, između ostalog, "viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu.

U predlogu za raspuštanje parlamenta navedeno je da su se u poslednje vreme u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i da je 11. septembra deo opozicionih političkih stranaka takav zahtev podneo predsedniku Srbije.

"Sprovođenje izbornog procesa bilo bi dobra prilika da se preispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Srbija treba da se kreće", navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije donela je odluku o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i izbori u više od 60 lokalnih samouprava.

Opozicija koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" u septembru je zatražila vanredne parlamentarne izbore jer, kako su naveli, nijedan od zahteva protesta nije ispunjen.

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Zahteva se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG