Dostupni linkovi

Novi protest protiv eksploatacije litijuma u Beogradu


Porest protiv eksploatacije litijuma ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, 27. januar 2022.

Učesnici protesta u organizaciji pokreta "Kreni - promeni" okupili su se 27. januara ispred zgrade Predsedništva Srbije u centru Beograda zahtevajući od vlasti zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Demonstranti su prošetali do zgrade Vlade Srbije gde je lider pokreta "Kreni promeni" Savo Manojlović najavio novo okupljanje za sledeći četvrtak kada će se, kako je rekao, odlučivati o kraju protesta u slučaju ispunjenja zahteva ili o, kako je rekao, kraju ove vlasti.

Manojlović je na protestu rekao da se "niko nije okupio da šeta, kako bi umesto Rio Tinta u Srbiju došle druge kompanije".

Učesnici protesta u organizaciji pokreta "Kreni - promeni" su 27. januara od Predseništva Srbije stigli do zgrade Vlade Srbije gde su ponovili svoje zahteve.
Učesnici protesta u organizaciji pokreta "Kreni - promeni" su 27. januara od Predseništva Srbije stigli do zgrade Vlade Srbije gde su ponovili svoje zahteve.

"Nije samo Jadar u opasnosti. Najavljena su iskopavanja širom Srbije. Najugroženiji su ljudi u okolini Valjeva", izjavila je na protestu Kristina Urošević iz pokreta "Kreni - promeni".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je na sednici Vlade doneta odluka o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto.

Tom prilikom su, kako je rekla Brabić, ponešteni svi pravni aktiv u vezi sa projektom Jadar, kompanije Rio Tinto.

Projekat Jadar predviđao je rudnik litijuma u blizini Loznice, u zapadnoj Srbiji, protiv čega su ekološki aktivisti tokom prošle godine organizovali seriju protesta.

XS
SM
MD
LG