Dostupni linkovi

Bilčik izjavio da s navodnim 'ruskim agentom' iz Srbije nije bilo reči o Rusiji


Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i osnivač ruskog magazina Veteranske vesti Vjačelav Slava Kalinin za kojeg Politiko navodi da je "saradnik Federalne službe bezbednosti". (Fotografija snimljena u gimnaziji u Vranju preuzeta s naloga Kalinina na mreži vKontakte)
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i osnivač ruskog magazina Veteranske vesti Vjačelav Slava Kalinin za kojeg Politiko navodi da je "saradnik Federalne službe bezbednosti". (Fotografija snimljena u gimnaziji u Vranju preuzeta s naloga Kalinina na mreži vKontakte)

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, potvrdio je da se u oktobru 2023. sastao sa Novicom Antićem, čelnikom Vojnog sindikata Srbije (VSS), kog je briselski portal Politiko (Politico) u tekstu objavljenom u utorak označio kao ruskog agenta.

U odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) Bilčik podvlači da pri tom susretu nije imao bilo kakva saznanja o navodnim kontaktima Antića sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB).

U tekstu objavljenom 5. marta, Politiko se poziva na dokument zapadnih obaveštajnih službi u koji su uvid imali novinari tog portala. U izveštaju službi, Antić je označen kao aktivni "agent uticaja" za ruski FSB.

Ovaj sindikalni vojni lider se od pre pet dana nalazi u pritvoru u Novom Sadu, dok srpski organi vode istragu protiv njega i još nekoliko članova VSS zbog navoda o korupciji.

U tekstu Politiko takođe navodi da se Antić 2023. sastao sa poslanicima Evropskog parlamenta – Vladimirom Bilčikom, Violom fon Kramon i Aleksandrom Moreti. Dodaje se da se predsednik VSS sastao i sa predstavnicima Evropske organizacije vojnih udruženja i sindikata (EUROMIL) i Evropskih sindikata javnih službi (EPSU).

Radio Slobodna Evropa (RSE) kontaktirao je svo troje navedenih poslanika, ali je samo Bilčik putem mejla uputio odgovor, navodeći da kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju učestvuje u "brojnim sastancima sa različitim zainteresovanim stranama".

"Predmetni sastanak, koji je zatražila Evropska federacija sindikata javnih službi, bio je fokusiran na rešavanje pitanja zapošljavanja vojnika i tekućih pravnih bitaka u vezi sa ovom temom. Ni u jednom trenutku nisam znao za bilo kakve veze sa FSB-om osobe sa kojom sam se sreo, niti su se tokom našeg sastanka razgovaralo o pitanjima Rusije ili Ukrajine", saopštio je Bilčik.

Šta je još navedeno u tekstu o Antiću?

Zapadne obaveštajne službe označile su predsednika Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novicu Antića kao agenta sa zadatkom da u institucijama Evropske unije (EU) širi proruski narativ o invaziji na Ukrajinu, piše briselski portal Politiko.

"Antić blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalininom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteranskih vesti, medijskog sajta specijalizovanog za vesti za veterane oružanih snaga", navodi Politiko.

U obaveštajnom brifingu nema informacija koje sugerišu da su evropski zvaničnici bili svesni Antićevih navodnih veza s ruskim obaveštajnim službama kad su se sastali s njim.

Osnivač ruskog časopisa Veteranske vesti Vjačelav Slava Kalinin u poseti srpskom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na sastanku s državnim sekretarom u tom ministarstvu Zoranom Antićem. (Fotografija Facebook profil Kalinina)
Osnivač ruskog časopisa Veteranske vesti Vjačelav Slava Kalinin u poseti srpskom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na sastanku s državnim sekretarom u tom ministarstvu Zoranom Antićem. (Fotografija Facebook profil Kalinina)

Politiko navodi da Rusija koristi Srbiju kao "lansirnu platformu" za širenje uticaja sa ciljem da se oslabi pro-EU i pro-NATO raspoloženje unutar te zemlje ali i unutar Evropske unije.

"Iskoristili su svaku priliku da promovišu rusku propagandu u vezi sa ratom u Ukrajini", navodi Politiko citirajući izveštaj zapadnih službi u delu koji govori o sastancima u Srbiji i zemljama EU.

Dodaje se i da je Antić "svoju ulogu šefa Vojnog sindikata Srbije iskoristio da kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke pripadnike oružanih snaga zemlje".

RSE je kontaktirao Sinišu Luinića, advokata Novice Antića, kao i portparola Vojnog sindikata Srbije Ninoslava Svilengaćina, ali niko od njih nije bio dostupan za komentar o navodima iznetim na briselskom portalu.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa bratom predsednika Vojnog sindikata, ali ni on nije bio dostupan za komentar.

Reakcije iz Brisela

O sastanku Novice Antića sa evroparlamentarcima Vojni sindikat Srbije uredno je izvestio javnost na svom sajtu 12. oktobra prošle godine. U tekstu se navodi da su sindikalisti iz Srbije upoznali poslanike parlamenta EU "sa problemima i pritiscima sa kojima se godinama susreću i bore", pre svega kada je reč o ometanju i uskraćivanju prava vojnika na slobodu sindikalnog udruživanja.

Na pitanje o sastanku sa Novicom Antićem, jedan zvaničnik Evropskih sindikata javnih službi (EPSU) je za Politiko rekao da je delegacija Vojnog sindikata Srbije u oktobru 2023. posetila Brisel, gde se sastala sa nekoliko poslanika i da su svi sastanci bili transparentni.

"Jedina tema su bila sindikalna prava", rekao je zvaničnik EPSU.

Iz EUROMIL-a su za Politiko odbacili bilo kakve moguće veze sa ruskim vlastima.

Predsednik EUROMIL-a Emanuel Džejkob dodao je da bi "ta organizacija mogla da privremeno suspenduje status posmatrača Srbije do pojašnjenja ovih navoda".

Džejkob se u martu 2023. sastao sa Novicom Antićem u Beogradu na marginama kongresa Svetske veteranske organizacije, koji je tih dana održan u glavnom gradu Srbije. O tome postoji izveštaj na sajtu VSS-a.

Mesec dana kasnije delegacija Vojnog sindikata Srbije učestvovala je u Rimu na generalnoj skupštini EUROMIL-a, gde je VSS i zvanično primljen u tu organizaciju.

Antićeve veze sa Rusijom

Međutim, Vojni sindikat Srbije godinama održava i dobre odnose sa ruskim veteranskim i vojnim organizacijama. Početkom 2019. godine delegacija tog sindikata, na čelu sa Novicom Antićem, posetila je Rusku Dumu.

Tamo su, kako se navodi na sajtu Vojnog sindikata Srbije, imali sastanke sa general-pukovnikom Vladimirom Šamanovim, predsednikom Komiteta ruske Dume za odbranu, kao i sa Artomom Kožinom, zamenikom direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je RSE pisao, tom prilikom se delegacija iz Srbije sastala i sa Vladimirom Žirinovskim, koji je u to vreme bio na čelu ruske ultranacionalističke Liberalno demokratske stranke.

Žirinovski je preminuo 2022. godine, a bio je poznat po izjavama da treba lansirati nuklearno oružje na zapadne zemlje i proširiti granice Rusije.

Novica Antić je za RSE u tekstu iz jula 2021. objasnio da je delegacija VSS bila gost Jaroslava Nilova, predsednika Komiteta ruske Dume za rad, zapošljavanje i pitanje veterana, a koji je inače i član partije koju je vodio Žirinovski.

"U tim okolnostima je napravljena jedna fotografija, mi nismo imali zvaničan sastanak sa gospodinom Žirinovskim niti smo sa njim razgovarali na bilo koju temu kada je u pitanju delovanje Vojnog sindikata Srbije”, rekao je Antić tada za RSE.

Zvanični domaćin srpske delegacije tokom te posete je, kako stoji na sajtu Vojnog sindikata, bio Vjačelav Slava Kalinin, osnivač magazina Veteranske vesti. Politiko je za Kalinina naveo da je "saradnik Federalne službe bezbednosti", to jest ruske tajne službe.

Komentarišući te navode, Vjačeslav Kalinin u pisanom odgovoru za RSE kaže da je tekst na portalu Politiko doživljava kao "direktnu uvredu".

"Informacija objavljena na sajtu Politiko je koktel fantazija i uzavrele mašte uredništva ovog 'žutog' medija. Ovo je direktna uvreda slobodnom i nezavisnom ruskom novinarstvu, nezavisnom projektu Veteranskie vesti i meni lično, kao profesionalnom novinaru", navodi Kalinin.

Veteranske vesti na svojoj internet stanici objavljuju tekstove o događajima koji se tiču veteranskih organizacija, ali i izveštaje u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, o kojoj se na tom portalu piše kao o "specijalnoj vojnoj operaciji".

U Srbiji je Vjačeslav Kalinin postao poznat nakon što je u martu 2023. posetio Gimnaziju "Bora Stanković" u Vranju, na jugu Srbije, obučen u maslinastozelenu jaknu sa istaknutim slovom Z, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Ruski gost je tom prilikom predstavio štampano izdanje magazina Veteranske vesti u prisustvu direktorke gimnazije i nekoliko učenica i te fotografije objavio na društvenim mrežama. Sa Kalininom u društvu bio je i Novica Antić.

VSS i Vjačeslav Kalinin godinama sarađuju. Na Jutjub (YouTube) kanalu Vojnog sindikata može se naći video objavljen novembra 2017. kada je zabeležena poseta delegacije veterana iz Rusije bogoslužbenom prostoru 63. Padobranskog bataljona Vojske Srbije. Među prisutnima je bio i Vjačeslav Kalinin.

Kalinin je februara 2023. posetio prostorije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, gde ga jer dočekao državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

I taj susret Kalinin je iskoristio da predstavi svoj magazin Veteranske vesti, dok je na jakni ponovo imao istaknut simbol "Z".

Inače, Vjačeslav Kalinin i Novica Antić su ranije najavili da je u planu otvaranje redakcije Veteranskih vesti u Beogradu. Za sada postoji samo Fejsbuk (Facebook) stranica sa nazivom Veteranske vesti – Srbija. Na stranici se može naći govor ruskog predsednika Vladimira Putina titlovan na srpski, u kojem iznosi tvrdnje o "hibridnom ratu Zapada protiv Rusije", a mogu se pročitati i postovi u kojima se Ukrajinci nazivaju "nacistima".

Poslednja objava na stranici je od 28. februara i u njoj se čestita rođendan Novici Antiću. Stanici Veteranske vesti – Srbija se inače nije bavila nedavnim hapšenjem predsednika Vojnog sindikata Srbije.

Zašto je Antić pritvoren?

Novica Antić je, zajedno sa još dvojicom članova Vojnog sindikata, priveden 27. februara, nakon što je policija izvršila pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama.

Oni su potom, 29. februara, pušteni da se brane sa slobode, ali su već narednog dana, 1. marta, Antić i i generalni sekretar VSS-a Predrag Jevtić ponovo stavljeni u pritvor gde se još uvek nalaze.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da se protiv trojice sindikalnih funkcionera sprovodi istraga zbog sumnje da su prisvojili novac i druge pokretne stvari u ukupnom iznosu od 18.352.162 dinara (oko 156.600 evra), koje su im poverene u Vojnom sindikatu.

Za ovo krivično delo je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

Vojni sindikat Srbije već godinama ukazuje na brojne probleme sa kojima se suočavaju profesionalni vojnici, kao i na loše upravljanje od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je ranije novinarima rekao da se Vojni sindikat Srbije poslednjih šest godina suočava sa pritiscima, zbog zahteva da zaposleni u vojsci dobiju kolektivni ugovor, te da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju delovanja" ovog sindikata.

Ministarstvo se nije oglašavalo o ovim navodima.

O stepenu zahlađenja odnosa na relaciji resorno ministarstvo – sindikat govori i izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića koji je sredinom februara izjavio da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

*Saradnja na tekstu Gjerakina Tuhina i Branko Vučković
XS
SM
MD
LG