Dostupni linkovi

Uhapšeni funkcioneri Vojnog sindikata Srbije pušteni da se brane sa slobode


Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, 18. novembar 2016.
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, 18. novembar 2016.

Sva tri uhapšena predstavnika Vojnog sindikata Srbije, predsednik Novica Antić, potpredsednik Duško Tolmač i generalni sekretar Predrag Jevtić, pušteni su da se brane sa slobode, izjavio je 29. februara advokat sindikata Siniša Lunić.

Lunić je za agenciju Beta naveo da je nadležni sudija tu odluku doneo u jedan sat posle ponoći 29. februara.

On očekuje da će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku.

"Ono što je suština čitave stvari je da ne postoje činjenice na kojima bi se mogla zasnivati bilo kakava krivična odgovornost ove trojice", naveo je Lunić.

Dodaje da je najbitnije u odluci suda to što Vojni sindikat sada nastavlja svoje delovanje, jer bi određivanjem pritvora to delovanje bilo potpuno onemogućeno.

"Bio bi ugušen rad sindikata. Ovako je ispalo najbolje i za pravosudni sistem i za ovu trojicu", dodao je Lunić.

Antić, Tolmač i Jeftić uhapšeni su 27. februara, nakon što su pripadnici policije izvršili pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama. Antić se, prema rečima advokata Lunića, tereti da je izvršio krivično delo pronevera.

Slučaj se odvija pred Tužilaštvom u Novom Sadu.

Vojni sindikat Srbije je 8. februara u Beogradu predao zahtev za hitan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i "krize" u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju delovanja" ovog sindikata.

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sredinom februara da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

XS
SM
MD
LG