Dostupni linkovi

Ponovo privedeni predstavnici Vojnog sindikata Srbije


Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, 18. novembar 2016.
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, 18. novembar 2016.

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, predsednik Novica Antić i generalni sekretar Predrag Jevtić, privedeni su 1. marta u novosadski zatvor, gde im je određen pritvor od 30 dana.

Antić, Jevtić, kao i potpredsednik Vojnog sindikata Srbije Duško Tolmač, uhapšeni su 27. februara, nakon što je policija izvršila pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama.

Oni su potom, 29. februara, pušteni da se brane sa slobode.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu saopštilo je da se sprovodi istraga protiv osumnjičenih N.A, D.T. i P.J. zbog sumnje da su prisvojili novac i druge pokretne stvari u ukupnom iznosu od 18.352.162 dinara (oko 156.600 evra), koje su im poverene u Vojnom sindikatu.

Za ovo krivično delo je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

"Nakon što su osumnjičeni privedeni i saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, na osnovu predloga javnog tužilaštva osumnjičenima N.A. i P.J. je određen pritvor do 30 dana", saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su saopštili da će "hitno i detaljno preduzeti sve dokazne radnje u toku sprovođenja istrage povodom ovog događaja, nakon čega će doneti dalje procesne odluke u skladu sa zakonom".

Vojni sindikat Srbije je 8. februara u Beogradu predao zahtev za hitan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i "krize" u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju delovanja" ovog sindikata.

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sredinom februara da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

XS
SM
MD
LG