Dostupni linkovi

Međunarodne organizacije odbacuju navode premijerke da finansiraju proteste u Srbiji


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) i direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric (Susan Fritz) na izložbi "Zajedno stvaramo" kojom je USAID obeležio 20 godina partnerstva sa Srbijom, Beograd (15. decembar 2021.)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) i direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric (Susan Fritz) na izložbi "Zajedno stvaramo" kojom je USAID obeležio 20 godina partnerstva sa Srbijom, Beograd (15. decembar 2021.)

Više međunarodnih organizacija je za Radio Slobodna Evropa (RSE) demantovalo da finansiraju ekološke i opozicione proteste u Srbiji, za šta ih je nedavno optužila premijerka Srbije.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Vestministerska fondacija za demokratiju (Westminster Foundation for Democracy), Britanski savet (British Council), Rivervoč (Riverwatch) i EuroNatur u odvojenim pisanim odgovorima navode da ne učestvuju u političkom životu Srbije, te da su njihove aktivnosti usmerene na ekonomski i demokratski razvoj zemlje.

Na konferenciji za medije 20. januara, na kojoj je saopštila da je Vlada prekinula saradnju sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto, premijerka Srbije je optužila desetak međunarodnih organizacija iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Nemačke i Austrije da finansiraju ekološke proteste u Srbiji, na kojima su građani tražili prekid saradnje sa Rio Tintom i zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Ona je u tom kontekstu navela Rokfeler fondaciju, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju (NED), Vestminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet, Rivervoč, Evronatur (Euronatur).

USAID: Sredstva američke vlade ne mogu se koristiti za podršku protestima

U srpskoj kancelariji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) su za RSE naveli da odbacuju sve tvrdnje da USAID finansira proteste niti da učestvuje u osnivanju organizacija civilnog društva.

“Naši sporazumi o finansiranju eksplicitno navode da se sredstva američke vlade ne mogu koristiti za podršku bilo kakvim protestima ili političkim aktivnostima pojedinaca ili grupa”, kažu u ovoj američkoj agenciji koja je osnovana početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Podsećaju da USAID već dve decenije radi u partnerstvu sa Srbijom.

“Tokom tog perioda, sarađivali smo sa svakom Vladom Srbije kako bismo pomogli ekonomski i demokratski razvoj”, kažu u USAID-u.

Kako navode, sav rad Američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji je usmeren ka jačanju zemlje i podršci njenim naporima u procesu pridruženja Evropskoj uniji (EU), kao i sprovođenju reformi koje će poboljšati život građana.

“Svako sugerisanje da je po sredi nešto suprotno smatramo apsurdnim”, kažu u USAID-u.

Američka agnecija za međunarodni razvoj navodi da je od 2001. godine do danas uložila oko 140 miliona dolara u aktivnosti namenjene civilnom društvu i medijima u Srbiji, dok je više od 400 miliona dolara potrošeno na podršku inicijativama namenjenim boljem funkcionisanju državne uprave.

Takođe navode da je veliki deo sredstava utrošen na približavanje civilnog društva i državnih organa kako bi se poboljšala koordinacija između građana i njihovih izabranih predstavnika.

“USAID sa ponosom podržava organizacije civilnog društva u Srbiji i širom sveta koje nastoje da podignu nivo svesti i transparentnosti o pitanjima koja su važna za lokalne zajednice, kao što je zaštita životne sredine”, kažu za RSE.

U svom obraćanju 20. januara, premijerka Srbije je kao primer delovanja međunarodnih organizacija navela da je USAID podržao lokalna ekološka udruženja u inicijativi Odbranimo planinu Babu, što je, kako je dodala Brnabić, usporila projekat izgradnje autoputa Moravski koridor.

Meštani nekoliko sela u okolini planine Babe u centralnoj Srbiji negoduju zbog otvaranja kamenoloma, koji, kako tvrde, ugrožava životnu sredinu kao i bezbednost meštana okolnih sela.

S druge strane, predstavnici Vlade kažu da je eksploatacija krečnjaka neophodna za izgradnju autoputa koji treba da spoji centralni deo Srbije sa zapadnim.

U odgovoru za RSE iz USAID-a kažu da jesu odobrili “bespovratna sredstva malog iznosa” lokalnom udruženju Pridruži se s ciljem da podrže njihovu inicijativu Odbranimo planinu Babu.

Dodaju i da je finansiranje trajalo od aprila do kraja oktobra 2021. godine, te da su sredstva bila namenjena za unapređenje učešća građana u kreiranju lokalnih politika koje se odnose na zaštitu životne sredine.

“Konkretnije, bespovratna sredstva su bila namenjena informisanju javnosti o važnosti zaštite životne sredine i efektima koje izgradnja i kamenolom mogu imati kako na životnu sredinu tako i na okolna naselja, kao i saradnji sa lokalnim vlastima na iznalaženju obostrano prihvatljivog rešenja”, kažu u USAID-u.

U USAID-u podvlače da se podrška ovoj inicijativi završila 31. oktobra, a da je peticija ovog udruženja objavljena 24. novembra 2021. u trenutku kada više nisu primali podršku USAID-a.

WFD: Lažne tvrfnje o finansiranju protesta

Vestministeska fondacija za demokratiju saopštila je da su lažne tvrdnje čelnice Vlade Srbije da je ta fondacija finansirala ekološke ili političke proteste. Kako kažu, ove tvrdnje “ne odražavaju naše partnerstvo sa srpskim institucijama i posao koji radimo dugi niz godina”.

“U Srbiji smo radili od početka njene demokratske tranzicije i sarađivali smo sa Vladom, ministarstvima, Skupštinom Srbije i više političkih partija iz svih spektra, kako vlasti tako i opozicije. Naš rad sa različitim zainteresovanim stranama je uvek bio transparentan i imao je za cilj podršku reformi, demokratskom razvoju i dobrom upravljanju”, navodi se u odgovoru WFD-a.

Nisu odgovorili na pitanje RSE koliko je WFD do danas uložio sredstava u vladine i nevladine projekte u Srbiji.

Vestministerska fondacija za demokratiju je javno telo Ujedinjenog Kraljevstva, koje se finansira iz Kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO). Kako se navodi na zvaničnom sajtu, fondacija je osnovana 1992. godine, s ciljem jačanja demokratije i otvorenih društava širom sveta.

Rivervoč dao 100.000 evra za borbu protiv mini hidroelektrana

Ulrih Ajhelman (Ulrich Eichelmann) iz austrijske nevladine organizacije Rivervoč je za RSE prokomentarisao izjavu Ane Brnabić rečima da je postalo „gotovo normalna taktika da se za sopstvene greške okrivi neko drugi“, te da to nije slučaj samo u Srbiji.

„Danas, u vremenima lažnih vesti i talasa teorija zavere, deluje gotovo normalno da se tako nešto pojavi. Međutim, da tako nešto iznese premijerka je pomalo i novi spin“, kaže Ajhelman u pisanom odgovoru.

Rivervoč, prema njegovim rečima, radi naBalkanu poslednjih 11 godina, zajedno sa partnerima iz organizacije EvroNatur. Kako kaže, u okviru kampanje Save the Blue Heart of Europe (Sačuvajmo plavo srce Evrope), izdvojeno je ukupno oko 100.000 evra za nevladine organizacije u Srbiji koje se bore protiv projekata izgradnje mini hidroelektrana.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

“Ova sredstva usmerena su za akcije protiv brana na Staroj planini i kraljevačkom kraju. Obe oblasti su bile i ugrožene sa po oko 50 hidroenergetskih projekata”, navodi Ajhelman.

On dodaje da Rivervoč nije osnovao nijednu nevladinu organizaciju u Srbiji, te da podržavaju one koje već postoje.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina održan niz protesta protiv izgradnje malih hidroelektrana. Prema mišljenju stručnjaka i ekoloških aktivista, ovi projekti imaju negativan uticaj na prirodu i životnu sredinu, dok istovremeno imaju neznatan benefit na društvo.

Većina malih hidroelektrane koje su izgrađene u Srbiji ili koje se tek grade su derivacionog tipa (grade se u brdsko-planinskim predelima, kod vodotokâ sa velikim padovima, prim. aut.) i to u zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode.

EuroNatur: Brnabić zanemaruje snažan ekološki pokret u Srbiji

Oglasila se i nevladina organizacija iz Nemačke EuroNatur. Gabrijel Švaderer (Gabriel Schwaderer), izvršni direktor ove organizacije, ocenjuje u pisanom odgovoru za RSE da su izjave srpske premijerke “veoma iritantne”, jer ona očigledno zanemaruje snažan ekološki pokret u Srbiji.

“Premijerka Brnabić koristi narativ da u Srbiji ne postoji ekološki pokret, već da svu opoziciju vode organizacije iz inostranstva. Snažno se protivimo ovom narativu”, navodi Švaderer.

Prema njegovom mišljenju, taj stav nosilaca vlasti u Srbiji podseća na slične pristupe iz Rusije i Mađarske.

Švaderer kaže da EuroNatur podržava nevladine organizacije u Srbiji u oblasti borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana, te u zaštiti ptica i očuvanju močvara.

Dodaje da je EuroNatur u poslednjih deset godina izdvojio oko 50.000 evra u oblasti zaštite ptica i močvara na godišnjem nivou, dok su u oblasti hidroenergetike u protekloj deceniji finansijski podržali nevladine organizacije u Srbiji sa ukupno 30.000 evra.

“Nijednu od organizacija koje podržavamo nije osnovao EuroNatur, ali mi podržavamo naše partnere u ispunjavanju njihove misije”, Gabrijel Švaderer.
Organizacija EuroNatur je osnovana 1987. godine u nemačkom gradu Radofcelu. Od osnivaja se bavi očuvanjem evropske prirodne baštine.

Britanski savet: Mi smo apolitična organizacija

Na listi organizacija koje, prema tvrdnjama Ane Brnabić, finansiraju proteste u Srbiji našao se i Britanski savet.

U ovom telu, koje je ranih 1930-ih osnovala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, kažu za RSE da Britanski savet gradi veze, razumevanje i poverenje između ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama kroz umetnost i kulturu, obrazovanje i engleski jezik.

„Mi smo apolitična organizacija fokusirana na odnose u kulturi. Radimo sa nizom partnera, uključujući britansku vladu, organizacije civilnog društva i brojne donatore“, navodi se u odgovoru Saveta.

Podsećaju i da u Srbiji rade od 1940. godine, pomažući mladim ljudima da steknu veštine, samopouzdanje i kontakte koji su im potrebni da ostvare svoj potencijal.

U Britanskom savetu podsećaju da su do sada imali niz projekata za osnaživanje obrazovnog sistema, nauke i kulture u društvu, među kojima su programi Škole 21. veka i Nove tehnologije u obrazovanju, kao i više izložbi savremenih britanskih umetnika.

Britanski savet: Mi smo apolitična organizacija fokusirana na odnose u kulturi
Britanski savet: Mi smo apolitična organizacija fokusirana na odnose u kulturi

U Britanskom savetu nisu odgovorili za RSE na pitanje koliko su do danas uložili sredstava u vladine i nevladine projekte u Srbiji.

RSE je kontaktirao i ostale organizacije koje je pomenula premijerka Srbije, ali do zaključenja teksta odgovor od njih nije stigao.

Šta je rekla premijerka?

Ana Brnabić je na konferenciji za medije 20. januara je rekla da nema reči „kojima bih opisala licemerje stranaca koji finansiraju ove organizacije i proteste“.

„Finansijeri protesta napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi valjda treba da ih branimo i politički slabimo. To je licemerno i tu poruku sam prenela i ambasadorima nekoliko zemalja sa kojima sam razgovarala“, rekla je tada Brnabić.

Ona je rekla da to pokazuje da neki finansiraju proteste kako bi se “slomila kičma” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali da istovremeno znaju “da je Vučić dovoljno posvećen i dovoljno ozbiljan da će te projekte izgurati ukoliko misli da su u najboljem interesu Republike Srbije”.

“Pa ćete onda dobiti i jedno i drugo: i da se oslabi Vučić, a i da vaša kompanija ostane i tu radi”, rekla je Brnabić na konferenciji za medije na kojoj je saopštila da Vlada Srbije prekida saradnju sa britansko-australijskom rudarskom kompanijom Rio Tinto.

Brnabić: Neki finansiraju proteste kako bi se “slomila kičma” predsedniku Srbije (20. januar 2022.)
Brnabić: Neki finansiraju proteste kako bi se “slomila kičma” predsedniku Srbije (20. januar 2022.)

Ta kompanija je vodila projekat Jadar za eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji.

Ekološke organizacije podržane građanima koji se protive eksploataciji litijuma u Srbiji su od novembra 2021. u protestima i blokadama saobraćaja širom zemlje zahtevajući od Vlade da se ukine uredba o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta Jadar i objavljivanje dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.

Odgovor SAD, Velike Britanije i Nemačke

Dan nakon što je predsednica Vlade Srbije iznela ove optužbe, reagovale su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke. Te države su u zajedničkom saopštenju negirale da finansiraju ekološke ili političke proteste u Srbiji.

“Bezrezervno odbacujemo sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta”, navodi se u zajedničkoj izjavi nemačke, britanske i američke ambasade u Srbiji.

Tri države ocenile su da se radi o štetnoj i teško razumljivoj optužbi, posebno, kako su navele, kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju Vladu Srbije i Skupštinu i sa njima rade na reformama i razvoju demokratskih institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG