Dostupni linkovi

Počela izgradnja novog autoputa u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izgradnja autoputa Pojate-Preljina, Moravskog koridora, počela je danas zvanično kod kruševačkog sela Jasika.

Moravski koridor će se, kako je najavljeno, graditi se u dužini od 112,3 kilometra, a radovi bi trebalo da budu završeni za četiri godine.

Ta saobraćajnica povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi - Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki" (Koridor 11).

Vlada Srbije je sa američko-turskim konzorcijumom Behtel-Enka 5. decembra potpisala komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora u vrednosti 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac autoputem bude povezan sa Кoridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak povežu sa autoputem "Miloš Veliki", a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Pored izgradnje autoputa, projekat obuhvata i regulaciju reke Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Autoput Pojate-Preljina sastojaće se iz tri deonice: Pojate–Kruševac (27,83 kilometara), Kruševac–Adrani (53,88 kilometara) i Adrani–Preljina (30,66 kilometara).

Kako je najavljeno, maksimalna dozvoljena brzina na toj saobraćajnici biće 130 kilometara na čas, a imaće 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Moravski koridor
Moravski koridor

Vučić: Cena puta od Pojata do Preljine 745 miliona evra

Ceremoniji povodom početka radova prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade Srbije, ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri i predstavnici konzorcijuma Behtel-Enka koji je glavni izvođač radova.

Predstavnik kompanije Behtel Enka Endrju Milunci rekao je da je "Moravski koridor više od puta", jer je to, kako je naveo, "prvi 5G autoput" od kojeg će pola miliona građana imati benefit.

"Put spaja zajednice i privredu od Pojata na istoku do Preljine na zapadu, a zatim se povezuje sa autoputem koji ide od Mađarske ka Severnoj Makedoniji. Moravski koridor će imati važan sistem za odbranu od poplava koji će štititi sva mesta duž svih 112 km puta i ovo je prvi put da je ovakav sistem napravljen na Balkanu", rekao je Milunci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Moravski koridor od Pojata do Preljine koštati 745 miliona evra i da je ta cena postignuta posle teških pregovora Vlade.

Vučić je izjavio i da će se za dve godine tim putem od Beograda do Kruševca stizati da sat i po vremena, a da će za tri godine biti završen put Čačak- Kraljevo, dok će ceo autoput od 112,3 kilometra biti završen za četiri godine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajloviću izjavila je da u ovaj projekat ulaze "dobro pripremljeni" i da za strateškog partnera imaju "jednu od najvećih svetskih kompanija, američki Behtel", koja će raditi zajedno sa turskom Enkom i firmama iz Srbije.

"To pokazuje da smo naučili nešto iz prethodnih projekata i da ne želimo da ponovimo greške, na primer sa Koridora 10, gde smo imali nasleđene loše projekte", navela je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG