Dostupni linkovi

Italija pozvala na potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije


Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u palači Quirinale u Rimu 22. oktobra 2022.
Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u palači Quirinale u Rimu 22. oktobra 2022.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani zatražio je u četvrtak, 24. novembra, od Kosova i Srbije potpunu normalizaciju odnosa, nakon što je dan ranije postignut dogovor dviju zemalja o registarskim oznakama.

Nakon telefonskih razgovora s liderima Kosova i Srbije, Tajani je rekao kako je "sada potrebno nastaviti putem dijaloga i pune normalizacije odnosa".

Tajani, koji je u utorak, zajedno posjetio Prištinu i Beograd, dodao je kako je "budućnost Balkana u Evropi, a Italija je spremna igrati vodeću ulogu u ovu regiju".

Italija trenutno vodi KFOR, misiju NATO-a na Kosovu, zemlja je s najvećim brojem vojnika.

Kosovo i Srbija su 23. novembra postigli sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Prema tom sporazumu, Srbija odustaje od daljeg izdavanja registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, odnosno u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Međutim, Vlada Kosova premijera Akjbina Kurtija je insistrala na preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

XS
SM
MD
LG