Dostupni linkovi

Kurti kaže da je u Briselu postignut dogovor, a ne sporazum


Premijer Kosova Albin Kurti, 23. novembra 2022.
Premijer Kosova Albin Kurti, 23. novembra 2022.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je da Kosovo i Srbija u Briselu 23. novembra nisu postigli sporazum već dogovor registarskim oznakama, uz objašnjenje da su strane prihvatile da "prekinu određene radnje".

"Tako da nećemo izricati kazne za KM (Kosovska Mitrovica) registarske tablice, daćemo prostor za pregovore evropskom prijedlogu, koji je ranije nazivan francusko-nemačkim", rekao je Kurti na sednici Skupštine Kosova 24. novembra.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom Kosova i Srbije, je saopšteno da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o tablicama, koja za gradove na Kosovu izdaje Srbija, a Kosovo smatra nelegalnim.

Prema tom dogovoru, Kosovo se obavezalo da će prekinuti dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom automobila, a da Srbija više ne izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borel) naveo je u saopštenju da će strane u narednim danima biti pozvane na u Brisel da razgovaraju o "briselskom predlogu" za normalizaciju odnosa, koji podržava Francuska i Nemačka.

Pregovori o registarskim tablicama su 23. novembra vođeni na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije, između Besnika Bisljimija (Besnik Bislimi) i Petra Petkovića.

Prethodno su o toj temi razgovarali premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali nije bilo rezultata.

Kurti je pred poslanicima u Skupštini Kosova rekao i kako je postignuti dogovor drugačiji od onog koji je razmatran na sastanku sa Vučićem.

Pojasnio je da su njemu ponudili dokument od 95 reči, u kome se nije pominjao francusko-nemački predlog, niti evropski predlog oko normalizacije odnosa.

"Unutrašnji dogovor ima vremenski okvir, cilj za pregovore i kompatibilnost strana oko predloga EU koji podržavaju Francuska i Nemačka, koji treba da bude postignut najkasnije do početka proleća 2023. godine", rekao je Kurti.

Šta su Kosovo i Srbija dogovorili o registarskim tablicama?

U Briselu su 23. novembra vođeni pregovori između izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Kosova i Srbije BesnikaBislimija i Petra Petkovića.

Sporazumom o registarskim tablicama, prema riječima šefa evropske diplomatije Borrella, Kosovo će okončati dalje radnje u vezi sa preregistracijom automobila, dok Srbija više neće izdavati automobilske registarske tablice sa nazivima gradova Kosova.

Dodatni detalji sporazuma nisu objavljeni. Međutim, glavni pregovarač Srbije Petar Petković rekao je da postignutim sporazumom ostaju u opticaju oznake KM (Kosovska Mitrovica), koje će, prema njegovim riječima, Srbi na sjeveru Kosova moći da koriste i da neće biti kažnjeni za nešto slično tome.

"To znači, između ostalog, da će apsolutno svi vlasnici automobila koji imaju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže rok važenja KM tablica. Jedino gdje ćemo stati, stati ćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica do momenta kada nađemo konačno rješenje za registarske tablice", rekao je Petković.

Napomenuo je da Kosovo nije prihvatilo nikakav sporazum, koji bi bio uključen u tekst od 23. novembra.

"Kada sam bio na razgovorima u ponedeljak, insistiralo se na Zajednici opština sa srpskom većinom, da bude uključena u sporazum, koji je napravljen Borelijevom izjavom", rekao je Kurti.

Dodao je da srpska strana Zajednicu vidi kao "suštinu normalizacije", a da je za Kosovo to međusobno priznanje, te da se u tome razlikuju predlozi oko rešenja krize, koja je nastala zbog registarskih tablica.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je dogovoreno sporazumom iz Brisela u okviru dijaloga 2013. godine, međutim aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti je protiv monoetničkih udruživanja.

Kurti tvrdi da poslednji dogovor utvrđuje princip pregovaračkog procesa na osnovu evropskog plana, gde su Srbija i Kosovo ravnopravne strane.

Prema njegovim rečima, takav okvir je snažan pomak u pravcu činjenice da će predlog biti međunarodni sporazum, pravno obavezujući, sa fokusom na međusobno priznanje.

Šta je rekao Vučić?

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je za Beograd važno da je u Briselu naglašena neophodnost ispunjavanja prethodnih dogovora, aludirajući na Zajednicu opština sa srpskom većinom.

On je dogovor o registarskim tablicama nazvao "malom taktičkom pobedom u statusnom smislu".

Rekao je i da KM tablice "ostaju i opstaju" dok traju pregovori.

Vučić je potvrdio da neće biti izdavanja novih KM tablica, za koje je rekao da ih ima oko 90 na godišnjem nivou, ali da se obnova postojećih odvija normalno.

Stav opozicije na Kosovu

Opozicione partije na Kosovu su pozdravile sporazum postignut sa Srbijom oko registarskih ozanka, ali je zatraženo od Vlade da bude transparentnija, a od premijera Aljbina Kurtija da pruži dodatna pojašnjenja oko toga šta je potpisano.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je naveo da je dogovorom izbegnuta eskalacija situacije na seveu Kosova, dok je Armend Zemaj iz Demokratskog saveza Kosova ocenio da je poslednje podizanje tenzija bilo nepotreno i štetnio.

Takođe, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj rekao je da pozdravljaju sporazum kojim se, prema njegovim rečima, izbegava rizik od eskalacije na severu.

Povratak Srba u kosovske institucije

Predstvanici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije na severu zbog registarskih oznaka.

Da bi se vratili tražili su da se suspenduje odluka Vlade Kosova o preregistraji vozila sa srpskih na kosovske ali i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 24. novembra potvrdio da će se Srbi sa severa Kosova vratiti u kosovske institucije kada se formira Zajednica.

S druge strane, kosovski premijer je rekao da povratak Srba u institucije ne može biti politički i da je to pravno i ustavno pitanje.

"Apelovao sam na sve Srbe koji su u institucijama, nemojte ih napuštati, ne dajte ostavke. Ali nisam rekao da se vrate. Nemam pravo da im kažem da se vrate. Njihov odlazak je individualni čin, njihov povratak je pravna, ustavna, institucionalna stvar", rekao je Kurti.

XS
SM
MD
LG