Dostupni linkovi

Italijanski šef diplomatije zabrinut zbog tenzija između Srbije i Kosova


Antonio Tajani, ministar vanjskih poslova Italije, na konferenciji za medije u Briselu 30. juna 2019.
Antonio Tajani, ministar vanjskih poslova Italije, na konferenciji za medije u Briselu 30. juna 2019.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je da su narastajuće tenzije između Srbije i Kosova zabrinjavajuće i izrazio nadu da će biti sačuvani mir i stabilnost.

Tajani je 6. novembra u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao i da se nada da će Srbija dati svoj doprinos u čuvanju mira, saopšteno je iz kabineta Vučića.

Tajani je, kako se navodi, pozvao da se prednost da dijalogu.

U saopštenju se dodaje da je Vučić italijanskom zvaničniku, kao predstavniku jedne od zemalja Kvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu.

"On je rekao da će se Srbija, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama. Poslednji takav neodgovoran korak Prištine izazvao je gnev Srba sa severa Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su 5. novembra da napuste sve institucije Kosova, odnosno da istupe iz lokalnih, centralnih institucija, te pravosuđa i policije.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Odluke o napuštanju institucija, kako su rekli, biće na snazi sve do trenutka dok "Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu".

Zatraženo je i da Vlada Kosova povuče odluku o preregistraciji KM tablica – koje izdaje Srbija- u RKS (Republika Kosovo).

Vlade Kosova je 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Srbija, kao što su KM (Kosovska Mitrovica).

U prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice.

Procenjuje se da ima oko 9.000 KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana rekao je u subotu da misija NATO-a na Kosovu, KFOR, ostaje na oprezu i spremna da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) poručio je da Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija.

XS
SM
MD
LG