Dostupni linkovi

Srpska medijska ljubav prema Rusiji


Mediji su o tri geostrateška aktera izveštavali uglavnom kroz prizmu Kosova

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predstavio je nalaze monitoringa izveštavanja medija u Srbiji o Evropskoj uniji, SAD i Rusiji kroz analizu centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvenicijom – Radio-televiziji Srbije (RTS), TV Pink, TV O2, TV Prva, Happy TV i Televiziji N1, u periodu od 1.avgusta do kraja prošle godine. Pomenuti mediji su o tri geostrateška aktera izveštavali uglavnom kroz prizmu Kosova. To je rezultat istraživanja koji je iznenadio i same istraživače.

Tematska struktura analiziranih priloga upućuje na dominaciju teme Kosova, dok su teme evrointegracija Srbije u EU marginalizovane i sporedne, pa nisu ni među prvih deset najzastupljenijih, rekao je Zoran Gavrilović, glavni istraživač BIRODI-ja.

„Glavna tema i glavni akteri, ako izuzmemo (Aleksandra) Vučića (predsednika Srbije) kao stvarnog aktera, koji se pojavljuju sa svojim izjavama i izveštavanjima novinara o njima jesu akteri koji su vezani za briselski proces i za to čuveno kosovsko pitanje. Kao da nam je nabačena ta kosovska mrena, da mi našu stvarnost, našu sliku koja se plasira kroz konvencionalne medije, gledamo kroz durbin koji svoje filtere ima na kosovskoj temi“, rekao je Gavrilović.

Kao da nam je nabačena ta kosovska mrena: Zoran Gavrilović
Kao da nam je nabačena ta kosovska mrena: Zoran Gavrilović

Kod svih medija, kako je pokazalo istraživanje BIRODI-ja, dominira plitko, neutralno, izveštavanje, to je dokumentovano u 70% priloga, u kojem je ključni akter predsednik Srbije, uz gotovo potpuno izostajanje analitičkog novinarskog rada.

„Imate puko prenošenje informacija. Jedino ko od toga odstupa jeste Televizija N1, koja, prosto, analizira - negde oko 14 odsto priloga koje smo mi analizirali bili su analitički prilozi. Ono što smo našli našim monitoringom jeste da je to vrsta novinarstva koja se naziva biltensko novinarstvo, gde se izveštava o vlasti i akterima koji su vezani za vlast“, kaže Gavrilović.

Na TV Pink je u devet priloga konstantovano vređanje i etiketiranje koje su činili novinare te medijske kuće, dok su u 12 novinari agitovali i promovisali nekog od aktera, najčešće vlast.

Od svih posmatranih aktera, Rusija je na TV Pink i TV Happy pozitivnije predstavljena nego na drugim televizijama, sa oko 25% pozitivnih priloga, dok je izveštavanje o SAD na tim televizijama negativnije intonirano.

SAD je kao dominantan akter bila najviše prisutna na N1 i O2, dok su prilozi u kojima su dominantni akteri bili EU i Srbija najzastupljeniji na RTS.

Srbija na udaru lažnih vesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Primećeno je, takođe, da su najviše zastupljeni stavovi javnih funkcionera, a da je Aleksandar Vučić najzastupljeniji akter, sa 981 priloga u kojima se pojavio. Na drugom mestu je (američki predsednik) Donald Tramp sa 521 prilogom, dok je ruski predsednik Vladimir Putin bio u 373 priloga. Predstavnici EU su marginalno zastupljeni.

Trend pozitivnijeg odnosa prema Rusiji nego prema SAD i EU prisutan je kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića, dok predstavnici opozicije nisu u prilici da u većem obimu na posmatranim televizijama iznesu svoje stavove o EU, SAD i Rusiji, navedeno je u istraživanju BIRODI-ja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG