Dostupni linkovi

Vučić sa Reporterima bez granica: Medijska scena daleko od idealne


Sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Reportera bez granica, Beograd, 21. januar
Sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Reportera bez granica, Beograd, 21. januar

Medijska scena u Srbiji je daleko od idealne, ali postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija“, izajvio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima međunarodne organizacije Reporteri bez granica, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na sastanku je, kako se dodaje u saopštenju, konstatovano i da je „medijska situacija u Srbiji polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima“.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u medijima u Srbiji, napadu na novinara Milana Jovanovića kome je u decembru, u beogradskom naselju Grocka zapaljena kuća, kao i o načinima za unapređenje medijske situacije.

Vučić je, dodaje se u saopštenju, istakao da su „sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom“. On je u razgovoru sa Paulin Ades-Mevel, direktorkom kancelarije za Balkan Reportera bez granica i generalnim sekretarom ove organizaije Kristofom Deloarom, naveo i da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima Evropske unije.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije stoji i da je u decembru završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije.

„Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme“, istakao je Vučić, stoji u saopštenju.

On je predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara. Kako se navodi, Vučić je „istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva“, kao i da za to „postoji veliki javni interes“.

Predsednik Srbije je, dodaje se u saopštenju, pozvao predstavnike organizacije Reporteri bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

On je, stoji u saopštenju, naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica. Ova deklaracija je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu. „Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu“, istakao je Vučić.

Organizacija Reporteri bez granica do ovog trenutka nije poslala saopštenje o sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG