Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Peta brzina za Briselski dijalog


Angela Merkel i Aleksandar Vučić, Berlin

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu da Nemačka želi da doprinese rešenju za pitanje kosovsko-srpskih odnosa, iako to, kako je navela, može biti teško, te da Srbija igra ključnu ulogu.

Vučić je nakon susreta rekao da Merkel insistira na miru i stabilnosti, te da se složila da je u pogledu Kosova neophodno kompromisno rešenje. Ovaj, drugi susret nemačke kancelarke i predsednika Srbije za mesec i po dana, mogao bi, prema ocenama analitičara, da označi prelazak na novu fazu dijaloga, koja se odnosi na definisanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Bez mnogo detalja i novinarskih pitanja Angela Merkel je, u kratkom zajedničkom obraćanju sa Vučićem uoči sastanka, rekla da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, i da je za nju važan razvoj zapadnog Balkana.

"Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i Bosne i Hercegovine i veoma je važno da imamo intenzivnu, blisku razmenu, i da to uvek povezujemo sa razgovorima o kursu reformi u Srbiji. Želimo da ovim susretom doprinesemo da se pronađe rešenje (kosovskog pitanja) iako to nekada može biti teško", rekla je nemačka kancelarka.

Merkel: Ključna uloga Srbije
Merkel: Ključna uloga Srbije

Kancelarka Nemačke je čestitala na "kursu reformi kojim Srbija hrabro ide" i dodala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Angela Merkel insistira, kako je to novinarima posle sastanka preneo predsednik Srbije, da se mir i stabilnost moraju očuvati po svaku cenu.

Vučić je naveo i da su se dogovorili da u okviru EU nastave da rade na pronalasku rešenja jer, kako je rekao, "rešenje je uvek bolje nego da rešenja nema, bolje je od svakog konflikta, makar i zamrznutog".

"Kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni, ali to znači mnogo bolju budućnost za nas. Ja mislim da nije dobro rešenje da za 30 godina opet nekog predsednika Srbije pitate o tome", rekao je Vučić.

Naveo je i da je evropski put od vitalnog značaja za Srbiju i da će zemlja morati da donosi "brojne teške odluke ako želi da postane deo EU".

"Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu. Srbija je posvećena miru i stabilnosti, Srbija smatra da bi bilo kakav sukob na Balkanu sve naše zemlje i sve naše narode u regionu vratio 100 godina unazad i daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili bilo kakva destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da nemačka kancelarka nije pominjala stolicu u Ujedinjenim nacijama za Kosovo, niti je u razgovoru sa njom bilo reči "o bilo kakvom iscrtavanju mapa".

Ovo je bio drugi susret Vučića i Angele Merkel u Berlinu za samo mesec i po dana, na poziv nemačke kancelarke. Na sastanku krajem februara bilo je reči i o pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tada je nemačka kancelarka bila u tehničkom mandatu, i prema rečima Boda Vebera, višeg saradnika berlinskog Centra za demokratizaciju politike, "više je slušala" pozicije Srbije kada je reč o Kosovu. Sada je, kako pretpostavlja, došlo vreme da ona prenese stav nemačke vlade o pravcu predstojećih briselskih pregovora, odnosno o sadržini budućeg obavezujućeg sporazuma.

"U ovom trenutku je bitno definisanje i međusobno obaveštavanje o startnim pozicijama, i da počnu pregovori. Mislim da smo upravo u fazi u kojoj su sve strane shvatile da dosadašnji pristup nije uspeo, da se mora preći u petu brzinu i da je jedini izlaz iz krize dijaloga da se pređe na pregovore o nekom konačnom sveobuhvatnom sporazumu. Mislim da su Beograd i predsednik Vučić svesni da ta nova faza nema alternative i da je sastanak u Berlinu jedan od prvih suštinskih sastanaka koji će pokazati da li na strani Beograda ima spremnosti da se zaista ide u tom pravcu", navodi Veber.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine održan je krajem marta u Briselu, a pregovori nisu doneli nijedan rezultat što je izazvalo oštru reakciju evropske strane koja je prvi put priznala da pregovori ne napreduju.

Nakon toga, visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini održala je bilateralne susrete sa predsednicima Kosova i Srbije. Hašim Tači je tada najavio mogućnost da ove godine bude postignut sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

'Vučić zna da tu nema alternativu'

Tenzije na liniji Beograd – Prištine pojačane su 26. marta kada je u Severnoj Mitrovici priveden direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić, a nakon što je ilegalno ušao na Kosovo.

U međuvremenu, iako još nije izašao sa obećanim predlogom rešenja koji bi trebalo da bude rezultat unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je u Srbiji poveo prošle godine, Aleksandar Vučić otkrio je da je dominantan predlog učesnika - zamrznut konflikt. Više puta je, međutim, istakao da je on lično protiv toga.

"Do sada smo videli da je od prošlog leta, kada je u Briselu najavljena nova faza dijaloga, Beograd krenuo u spin. Ta faza je prošla i sada se mora preći na pripreme suštinskih pregovora. Pozicije kao što su podela Kosova, razmena teritorija ili pregovori koji se odnose na to šta Srbija može da dobije, nisu moguće i to je sada jasno", podvlači Bodo Veber.

Veber: Beograd je krenuo u spin
Veber: Beograd je krenuo u spin

Ocenjuje i da prelazak na dijalog o sveobuhvatnom sporazumu nema alternativu.

"Ona bi bila izolacija i katastrofalna situacija u Srbiji i, uz to, nestabilnost na severu Kosova, tako da mislim da on (Vučić) zna da tu nema alternativu. Da li će pristati na kraju, to ćemo videti kada počnu pregovori", dodaje Veber.

Jedna od tema razgovora u Berlinu bila je i učešće Srbije na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, a Angela Merkel je istakla da bi bilo veoma važno da Srbija učestvuje.

Hedvig Morvai: Srbiji mesto na samitu u Sofiji

Sastanak koji se tumači kao potvrda obnovljenog fokusa Brisela na region, našao se na testu posle nagoveštaja pojedinih zemalja EU da 17. maja neće biti u Bugarskoj zbog prisustva Kosova.

"Ranije sam rekao i njoj sam rekao da bi taj samit bez Srbije značio velike probleme i štetu za Srbiju i rekao sam joj da se nadam da ću doći. Zamislite da dođu sve zemlje EU, da dođu predstavnici Prištine i celog Zapadnog Balkana, a mi da ne dođemo", rekao je Vučić posle susreta sa Merkel.

Dodao je da će Srbija svakako biti predstavljena na samitu u Sofiju i da se nada da će to biti na najvišem nivou.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG