Dostupni linkovi

Merkel sa Vučićem o sporazumu sa Kosovom


Sastanak Vučića i Merkel u Berlinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Sastanak Vučića i Merkel u Berlinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da "pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom".

"Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo", rekla je Merkel.

"Ja ne propisujem šta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da delim savete, predsednik Srbije je tu glavni akter," poručila je nemačka kancelarka upitana o pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine.

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".

Aleksandar Vučić je posle razgovora rekao da je "razumeo sve poruke" i da će raditi na rešavanju problema Kosova.

Vučić je naveo da je pred Srbijom "težak" put ka EU, da mora mnogo da se uradi po pitanju poglavlja koja se tiču vladavine prava, ali i oko odnosa sa Prištinom.

"Rekao sam joj da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju predaka. Srbija je spremna za rešenje, ali rešenje je da i jedna i druga strana nešto izgube", rekao je.

Kako je naveo, "možda je bolje i da niko ne bude zadovoljan", jer postoje mnoga teška rešenja, a za Srbiju je jedino teško ono u kojoj Srbija treba da bude jedini gubitnik.

"Znamo šta su teški zadaci pred Srbijom. Verujemo da će podrška Nemačke, koja će biti pod vođstvom Angele Merkel još moćnija, naći rešenja", rekao je Vučić.

Kaže da je ponosan na Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradalih tokom ratova na teritoriji Srbije i Jugoslavije.

"To vodi do konačnog političkog pomirenja i nije čudo što za nas Nemačka postaje najznačajnija zemlja u ekonomskom ali polako i u političkom smislu", smatra Vučić.

XS
SM
MD
LG