Dostupni linkovi

Svetska bokserska federacija: Očekujemo da Kosovo učestvuje na prvenstvu u Beogradu


Bokserska oprema, ilustrativna fotografija
Bokserska oprema, ilustrativna fotografija

Bokserskoj kosovskoj reprezentaciji u subotu ujutro, 23. oktobra, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije preko graničnog prelaza Bela zemlja, zbog čega je Albanija najavila da neće učestvovati na Svetskom prvenstvu u boksu, koje se održava u Beogradu.

Iz Svetske bokserske federacije (AIBA) naglašavaju da je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce, koje se održava u Beogradu.

“AIBA očekuje da delegacija Kosovskog bokserskog saveza neće biti tretirana drugačije nego bilo koja druga delegacija, članica AIBA –e”, navode iz ove organizacije za Radio Slobodna Evropa i dodaju da su kontaktu sa domaćinom Svetskog prvenstva, Bokserskim savezom Srbije, te da pokušaju da poprave situaciju.

“Verujemo da svi sportisti moraju da dobiju fer šansu da se takmiče i pokažu svoje kvalitete u ringu. Sport ima za cilj da ujedini ljude i treba da bude oslobođen nacionalne politike”, podvlače dalje iz AIBA-e.

Šta se dogodilo na prelazu?

Delegaciju Kosova, koju čini tri boksera, selektor i sekretar bokserskog saveza, krenula je 23. oktobra na Svetsko prvenstvo, koje se ove godine održava u Beogradu.

Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova je za Radio Slobodna Evropa rekao da su vlasti Srbije tražile od kosovskih sportista da skinu dres na kojima se vide državni simboli. To je bio uslov da uđu na teritoriju Srbije, međutim, delegacija sa Kosova je to odbila.

"Mi bi u Beogradu predstavljali Kosovo i moramo da budemo predstavljeni jednako kao sve druge reprezentacije", rekao je Brahimi.

Reakcija Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navelo je da je kosovska bokserska reprezentacija nezakonito vraćena sa graničnog prelaza sa Srbijom.

"Vlada zajedno sa saveznicima naporno radi na uklanjanju nelegalnih prepreka Srbije protiv fer konkurencije na svetskom prvenstvu", navodi Ministarstvo spoljnih poslova u objavi na Twitter nalogu.

Šta kaže Olimpijski savez Kosova?

U međuvremenu, predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasnići je za RSE rekao da je AIBA ponudila rešenje oko učešća kosovske delegacije na svetskom prvenstvu u Beogradu, odnosno da učestvuje sa zastavom AIBA-e.

„AIBA još uvek razgovara sa Vladom Srbije kako bi ih ubedila Kosovo da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu. Od Kosova je zatraženo da učestvuje na prvenstvu sa AIBA zastavom“, rekao je on.

Krasnići je dodao da će Kosovo prihvatiti takvo rešenje samo ukoliko se i druge zemlje odreknu državnih simbola i učestvuju pod zastavom AIBA-e.

„Prihvatamo sve ako je isto za sve zemlje, ne prihvatamo ništa ako se traži samo za Kosovo. Nema himne za druge zemlje, nema himne za Kosovo, nema zastave za Kosovo, neka je nema ni za druge zemlje. Učestvujemo samo pod jednakim uslovima", rekao je on.

Olimpijski savez Kosova je odluku srpskih vlasti da ne puste na teritoriju Srbije boksersku reprezentaciju Kosova nazvao "skandaloznom".

„Olimpijski savez Kosova, predsednik Ismet Krasnići (Krasniqi) i generalni sekretar Besim Aljiti, su u stalnom kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, kako bi se pronašlo hitno rešenje, da kosovski bokserski tim ode u Beograd kao jednaka strana sa drugim svetskim zemljama učesnicima", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu je albanska bokserska reprezentacija saopštila da neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli Kosovu.

Kapiten tima Nelson Husa (Hysa) je za RSE rekao da je selektor albanske reprezentacije Zef Đoni (Gjoni) odlučio da se povuče sa takmičenja zbog Kosova.

"Trenutno smo u Beogradu, ali ako Kosovo ne dođe mi ćemo da se vratimo u Albaniju", rekao je on.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svetske bokserske federacije.

Svetsko prvenstvo u boksu se održava od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu.

Na ovom prvenstvu učestvuje 650 takmičara iz 105 zemalja.

Kosovo su trebala da predstavljaju tri boksera - Baškim (Bashkim) Bajoku, Špetim (Shpëtim) Bajoku i Patriot Behrami.

XS
SM
MD
LG