Dostupni linkovi

Lekcije kineskih komunista za Vučićevu partiju


Kineski predsjednik Xi Jinping govori na online samitu održanom u znak obilježavanja stote godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine (CPC), u Pekingu 6. jula 2021. godine. Na fotografiji treći u uspravnoj koloni sa desne strane je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kineski predsjednik Xi Jinping govori na online samitu održanom u znak obilježavanja stote godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine (CPC), u Pekingu 6. jula 2021. godine. Na fotografiji treći u uspravnoj koloni sa desne strane je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vek postojanja Komunističke partije Kine je vek najvećih promena u istoriji čovečanstva" – reči su Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na samitu koji je organizovala Komunistička partija (KP) Kine.

Na Onlajn samitu, organizovanom 6. jula povodom 100 godina postojanja KP Kine, predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić održao je govor iz sedišta svoje stranke uz prisustvo oko 300 stranačkih funkcionera.

Vučić je ocenio i da nema druge partije ili političke organizacije u svetu koja može da se pohvali rezultatima koje je ostvarila KP Kine.

On je dodao i da je, pored ostalog, više od 700 miliona građana Kine izbavljeno iz siromaštva, a Kina je "za samo nekoliko decenija prešla od zemlje u razvoju koja prima međunarodnu pomoć do svetske supersile".

Stefan Vladisavljev programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kina kada obavlja svoj posao to radi tako što će se ostvariti jako bliska veza sa dominantnom političkom figurom u državi sa kojom sarađuje, a da je to na partijskom nivou Srpska napredna stranka.

"Saradnja između dve partije je jedan od pokretača odnosa između Srbije i Kine i to će vrlo često i vrlo otvoreno podsticati vodeći funkcioneri SNS-a", navodi Vladisavljev.

On dodaje da je drugi nivo liderski i da se često, kada se govori o saradnji između dve partije, potencira liderska uloga i prijateljstvo Si Đinpinga, čelnika KP Kine i Aleksandra Vučića, lidera naprednjaka.

Obraćajući se na samitu Komunističke partije Kine 6. jula, predsednik Srbije je rekao da su ta partija i njen lider inspiracija.

"Vaše reči poštovani predsedniče Si Đinping, o tome kako ’KP Kine ne može i ne sme imati izdvojene i partikularne interese u odnosu na interese Kine i njenog naroda’ poslužiće mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju, a uveren sam da bi iz njih i mnogi drugi imali šta da nauče", rekao je između ostalog Vučić.

Iz Predsedništva Srbije je 2. jula saopšteno i da je predsednik Aleksandar Vučić u intеrvjuu za kinеskе mеdijе govorio o "slavnoj istoriji i vеlikim dostignućima" Komunističke partije Kine.

"Od Komunističkе partijе Kinе ima mnogo toga da sе nauči. Na putu ka izgradnji boljе budućnosti, takođе ćеmo smatrati Komunističku partiju Kinе primеrom iz kojеg možеmo učiti", naveo jе Vučić.

Šta su naprednjaci učili u Kini?

Veze između dve vladajuće stranke u Srbiji i Kini intenzivirane su tokom poslednjih godina.

U junu 2019. godine u studijskoj poseti Pekingu, Nančangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine, boravila je delegacija od 15 članova Srpske napredne stranke.

Tada je saopšteno da SNS nastavlja produbljivanje političke i ekonomske saradnje sa KP Kine.

Delegaciju je tada predvodio Marko Đurić, kao potpredsednik Glavnog odbora stranke. Đurić je u oktobru 2020. imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Išli su tamo da nauče mnogo toga, išli su na obuku da vide kako to Komunistička partija Kine radi. Dočekali su ih kao braću i sestre", objavio je Vučić na stranačkom Glavnom odboru održanom istog meseca.

Srbija još najmanje 18 godina u kineskim kreditima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Vučić je tada naprednjacima poručio da hoće da razgovaraju sa ljudima.

"Marko (Đurić) će vam posle preneti određene stvari. Ali ono kako oni rade hoću da radite u narednom periodu. To ću vam reći na Izvršnom odboru, detalje kako se to radi i tehniku", poručio je tada Vučić.

Srpska napredna stranka je u vreme te posete saopštila da će delegacija SNS imati priliku da se upozna sa organizacionom strukturom i načinom delovanja KP Kine od centralnog do lokalnog nivoa.

"Kao i da sazna više o merama i programima koje sprovodi u cilju iskorenjivanja siromaštva ali i ubrzanog razvoja kineskog društva, čiji rezultati govore o fascinantnom uspehu kineskog rukovodstva i liderskoj poziciji Kine u svetu", navedeno je u jednom od saopštenja SNS-a.

Takođe je bilo navedeno da je šef delegacije Marko Đurić imao više važnih sastanaka u Centralnom komitetu KPK, na kojima je konkretizovan plan unapređenja saradnje dveju partija.

Odmah po povratku pojedini članovi delegacije su za dnevni list Blic ispričali da su u Kini učili kako se radi za građane, da će SNS formirati svoju političku akademiju i pristupiti kontaktima sa građanima, ali i merenju doprinosa članstva u razvoju zemlje.

Pet stvari koje treba da znate o kineskim dronovima u Vojsci Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Srpska napredna stranka je osnovala Akademiju mladih za obuku mladih lidera, kako pišu mediji, 2019. godine.

RSE je kontaktirao nekoliko funkcionera SNS, međutim oni nisu odgovorili na pitanje o saradnji te stranke sa Komunističkom partijom Kine i obuci koja je organizovana 2019.

Upitan oko razmene iskustava KP Kine i SNS-a Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da ne misli da se radi o konkretnog sistema.

"Ali mislim da se radi o jednoj razmeni iskustava, o tome kako rukovoditi velikim političkim sistemom. Koliko god SNS bio dominantna stranka kod nas to je daleko od pozicije koju KP zauzima u političkom sistemu Kine", navodi Vladisavljev.

Kako je živeti sa kineskim investicijama u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Uzvratna poseta KP Kine

U oktobru 2019. usledila je uzvratna poseta Srbiji visokog kineskog funkcionera, sekretara Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Šijada.

Šijado je tada, kako je objavljeno, u Beogradu i Novom Sadu razgovarao sa državnim vrhom i čelnicima Srpske napredne stranke o infrastrukturnim projektima, ali i o bližoj saradnji Komunističke partije i Srpske napredne stranke.

"I zbog toga se posebno radujemo činjenici da smo i tokom današnjih razgovora dogovorili da intenziviramo razmenu naših kadrova, da intenziviramo razmenu iskustava, učenje jednih od drugih", rekao je tada Marko Đurić iz SNS-a.

On je dodao da saradnja SNS i Komunističke partije Kine daje doprinos otvaranju Srbije ka svetu i njenom ekonomskom prosperitetu.

Vučić je preneo da u stranci razmišljaju kako da nateraju svoje ljude da "više desetina dana, ako već ne mogu 200 dana", razgovaraju sa građanima da bi bolje razumeli njihove zahteve i potrebe.

Šijado je naveo da je cilj KP Kine da realizuju dogovor lidera njihovih partija Sija i Vučića, pojačaju razmenu i saradnju između dve partije i da prošire bilateralnu uzajamno-korisnu saradnju u svim oblastima.

Predstavnici SNS-a i KP Kine su još 2014. godine u Beogradu razgovarali o daljem produbljivanju međupartijske, ali i mogućnostima saradnje Srbije i Kine u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede.

Delegaciju iz Kine je predvodio zamenik ministra međunarodnog departmana Centralnog komiteta KP Kine Džou Li.

Tada je saopšteno da je ova prijateljska poseta usledila kao nastavak višegodišnje uspešne saradnje SNS i KP Kine.

'Čelično prijateljstvo' Srbije i Kine

Vučić je i u govoru povodom 100 godina KP Kine pomenuo "čelično prijateljstvo Srbije i Kine". Ovu sintagmu neretko koriste zvaničnici dve zemlje opisujući međusobne odnose.

I dok Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i u grupi je zemalja koje blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Srbija je deo kineske ekonomske i političke inicijative Pojas i put.

Vučić je na događaju 6. jula takođe rekao da Srbija u inicijativi Pojas i put vidi veliki i dragoceni doprinos stvaranju uslova za ravnomerni razvoj kao jedom od ključnih preduslova globalne stabilnosti.

Stevan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da su odnosi između Srbije i Kine prešli nivo razvoja ekonomskih odnosa i da su duboko zašli u razvoj političkih.

Ali, napominje, to dolazi sa određenom cenom.

"Videli smo da su politički funkcioneri iz Srbije iskazivali podršku Kini u teritorijalnom integritetu i nepriznavanju Tajvana, odnosno politici Jedne Kine. Zatim smo videli podršku bezbednosnim politikama Pekinga u Honkongu tokom demonstracija prethodnih godina", rekao je Vladisavljev.

On navodi i da se Srbija usaglašavala sa deklaracijama koje su se odnosile na podršku Kini i način kako Kina tretira ujgursku manjinu u provinciji Sinđijang.

"Dobar razvoj odnosa podrazumeva jedno političko usaglašavanje i na državnom nivou što prilično olakšava pozicija koju SNS ima u našem političkom sistemu", ocenjuje Vladisavljev.

Vučić je i tokom govora povodom 100 godina od KP Kine 6. jula naveo da Srbija podržava politiku Jedne Kine.

"Izuzetnost, mudrost i pre svega hrabrost odlike su lidera Komunističke Partije u vođenju države kakva je Kina i izgradnji društva koje krasi harmonično jedinstvo svih etničkih grupa i raznolikost njenih brojnih provincija, autonomnih regiona i specijalnih administrativnih regiona", rekao je između ostalog Vučić.

Da li su odnosi SNS-a i KP Kine pod lupom?

Stefan Vladisavljev ocenjuje da u budućnosti mogu doneti probleme rastuće tenzije između Pekinga i Brisela.

"U ovom vakuumu gde su EU i Kina najveći trgovinski partneri i da zbog toga EU ne kritikuje u potpunosti kinesku politiku na unutrašnjem planu omogućava Srbiji i SNS-u da i dalje razvijaju odnose na sve višem nivou sa najvećom komunističkom partijom na svetu", smatra Vladisavljev.

Vladisavljev dodaje da je, kada je u pitanju Vašington, Srbija i dalje van procesa sukobljavanja dve najveće sile, SAD i Kine, što je dolaskom nove administracije u Vašingtonu, kako ocenjuje, u "utišanoj" fazi.

"Međutim, ukoliko dođe do daljeg razvoja tenzija na globalnom nivou možemo očekivati da će partneri iz Vašingtona imati sve više otvorenih pritisaka prema našim zvaničnicima jer sigurno neće biti zadovoljni ovim nivoom partnerstva", smatra Vladisavljev.

Kineski i u Skupštini Srbije

Bliski odnosi između vladajućih stranaka u Srbiji i Kini ogledaju se i u nastojanjima funkcionera SNS da u svojim obraćanjima koriste kineski jezik.
Tako se predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić u decembru 2019. obratio na kineskom jeziku.

On je tada u video poruci na Instagramu Si Đinpingu zahvalio na pozivu da poseti.

I poslanik SNS Luka Kebara u aprilu 2021, na sednici Skupštine Srbije, pričao je na kineskom jeziku u delu izlaganja o predsednicima Srbije i Kine.

Kineski jezik u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Poslanička grupa prijateljstva sa Kinom spada među nekoliko najbrojnijih u Skupštini Srbije.

Ima 128 članova, dok grupa prijateljstva sa Rusijom ima 155, a sa SAD 121 člana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG