Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će jačati političke i ekonomske odnose sa Kinom


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Srbija ima izrazito pozitivno iskustvo u ekonomskoj saradnji sa Kinom i namerava da jača političke, ekonomske i kulturne veze s tom zemljom, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju na virtuelnom samitu povodom 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine.

Na samitu su govorili predsednik Kine Si Đinping, kao i predstavnici više od 20 zemalja sveta koji su prisustvovali online samitu.

Vučić je kazao da Srbija “dobro pamti” pomoć i podršku Kine tokom sankcija uvedenih tadašnjoj Jugoslaviji devedesetih godina i zahvalio se kineskim predstavnicima što danas pružaju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

“Srbija u inicijativi Pojas i put, pokrenutoj kao deo globalne vizije predsednika Kine Sija Đinpinga, vidi dragoceni doprinos stvaranju uslova za ravnomerni razvoj kao jedom od ključnih preduslova globalne stabilnosti”, izjavio je Vučić.

On je rekao da je obostrano korisnom saradnjom Srbije i Kine pokrenuta industrija i obnovljena infrastruktura u Srbiji.

“Nameravamo da naše političke, ekonomske, kulturne i veze u svim drugim oblastima nastavimo da iz godine u godinu jačamo, ostvarujući iskrenu želju i ljubav našeg naroda prema vašoj velikoj i lepoj zemlji, imajući sve vreme u vidu i dugoročnu dobrobit našeg naroda”, poručio je Vučić.

Samit Komunističke partije Kine je u sedištu Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu pratilo oko 300 funkcionera te stranke.

Portpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić je izjavio uoči početka samita da razvoj privrede u Srbiji ne može da se zamisli bez kineskih investicija.

„Činjenica da je Srbija najbliži i najstabilniji partner Narodne Republike Kine u ovom delu Evrope nam daje za pravo da verujemo da smo na pravom putu i da će ta saradnja da bude još bolja, pri tom ne ugrožavajući naše odnose sa našim zapadnim partnerima i Rusijom“, rekao je Šapić.

Kina je, pored Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja EU, jedna od država sa kojom Srbija gradi strateško partnerstvo.

Srbija je deo kineske državne inicijative "Pojas i put" sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (17 + 1), za ponovno otvaranje zapadnih trgovinskih kanala koji slede drevni Put svile kako bi Kina napajala svoju privredu.

Tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu u junu 2016. tadašnji predsednik Srbije i osnivač SNS-a Tomislav Nikolić je sa kineskim kolegom potpisao 22 sporazuma o saradnji dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Zvaničnici Evropske unije su u više navrata upućivali kritike zvaničnom Beogradu zbog zaokreta ka Kini uu spoljnoj politici

Zvaničnici u Srbiji od početka pandemije korona virusa prikazuju Kinu kao jednog od najvažnijih partnera u borbi protiv korona virusa. U aprilu 2020. godine u okviru Poliklinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu otvorena je laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na virus korona, koja je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja (BGI).

Iste godine je u Nišu na jugu Srbije otvorena druga laboratorija, kao donacija BGI-a i kineske kompanije "Ziđin".

Uz to, Srbija je i najveći broj vakcina kupila upravo od Kine.

Srbija takođe održava i vojnu saradnju sa Kinom. U maju ove godine postala je prva evropska zemlja koja je kupila kinesku avijacijsku opremu.

XS
SM
MD
LG