Dostupni linkovi

Treći put prigovori na glasanje na biračkom mestu na jugu Srbije


Zbog ponavljanja izbora usled nepravilnosti na biračkom mestu u Velikom Trnovcu ne mogu biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji i ne može se konstituisati Skupština.
Zbog ponavljanja izbora usled nepravilnosti na biračkom mestu u Velikom Trnovcu ne mogu biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji i ne može se konstituisati Skupština.

Koalicija Albanaca doline podnela je prigovor na parlamentarne izbore koji su po treći put održani u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije u Bujanovcu Fejzi Bećiri 31. maja za Radio Slobodna Evropa.

On nije precizirao na šta se odnosi prigovor, jer kako je rekao, još uvek nije imao uvid u taj dokument.

Zbog ponavljanja izbora usled nepravilnosti na tom biračkom mestu u Velikom Trnovcu ne mogu biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 3. aprila.

Na ovom biračkom mestu u Osnovnoj školi "Muharem Kadriu" pravo glasa ima svega 1.089 birača, a njihovi glasovi će odlučiti da li će lista jedne albanske manjinske stranke osvojiti mandat u Skupštini Srbije, pa samim tim i kakav će biti sastav buduće Skupštine.

Bećiri je rekao da će opštinska izborna komisija do četvrtka, 2. juna održati sednicu na kojoj će se razmatrati prigovor Koalicije Albanaca doline i doneti odluku da li se usvaja ili odbacuje.

Dodao je da će, zbog velikog interesovanja građana opštine Bujanovac, sednica na kojoj će se odlučivati o prigovoru biti otvorena za javnost.

Građani Velikog Trnovca do sada su glasali tri puta - 3. aprila su održani parlamentarni izbori ali su na ovom biračkom mestu rezultati poništeni zbog nepravilnosti. Glasanje je potom ponavljano 28. aprila i 27. maja.

Albanske partije u dve kolone na izborima

Albanske manjinske stranke su na parlamentarne izbore u Srbiji izašle u dve kolone - "Koalicija Albanaca doline" koju predvodi Šaip (Shaip) Kamberi i "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa" čiji je lider Šćiprim (Shqiprim) Arifi.

Prema procenama koje se najčešće citiraju, u Srbiji živi oko 60.000 pripadnika albanske nacionalne manjine, najviše u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije.

Za manjinske partije u Srbiji ne važi cenzus od tri odsto, pa ove partije mogu dobiti mandate u Skupštini i sa manje osvojenih glasova.

XS
SM
MD
LG