Dostupni linkovi

Srbija i Kosovo ponovo usporavaju satove u Evropi


Ovo je već drugi put da dolazi do problema sa satovima, koji rade na električnu energiju
Ovo je već drugi put da dolazi do problema sa satovima, koji rade na električnu energiju

Elektromreža Srbije odbacila je odgovornost i optužila kosovskog operatera za ponovno vremensko odstupanje u radu digitalnih satova na evropskom tlu. Podsećamo, Evropski savez elektrodistribucija ENTSO-E zapretio je Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa Kosovom zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne.

U saopštenju koje je prosleđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), Elektromreža Srbije (EMS) navodi da je razlog "neovlašćeno preuzimanje električne energije od strane kompanije KOSTT (operater prenosnog sistema na teritoriji Kosova)".

"KOSTT nije održavao balans između proizvodnje i potrošnje električne energije na teritoriji Kosova i Metohije, već je nedostajući deo za napajanje potrošača bez naknade neovlašćeno preuzeo iz interkonekcije 'Kontinentalna Evropa', tj. od svih ostalih operatora prenosnih sistema koji čine navedenu sinhronu oblast", navodi EMS.

Srbija i Kosovo su deo energetskog sistema "Kontinentalna Evropa", a prema sporazumu, od Kosova se očekuje da izbalansira električnu energiju i potražnju na svojoj mreži, dok se od Srbije traži da pomogne Kosovu da uspostavi tu ravnotežu.

Prenosna mreža na Kosovu
Prenosna mreža na Kosovu

Kosovski operater prenosnog sistema ranije je za RSE saopštio da je kašnjenje posledica nesprovođenja Sporazuma za njihovo priključenje ENTSO-E od strane Elektromreže Srbije. Ova institucija navodi da nesprovođenje Sporazuma prouzrokuje i finansijsku štetu KOSTT-u zato što "srpski operater nastavlja da zarađuje milione od kapaciteta graničnih linija Kosova sa susednim zemljama".

"Već decenijama postoji praksa da se struja kroz Srbiju sa Kosova propušta tek uveče jer navodno nema kapaciteta. A u stvari tada pada cena struje na svetskom tržištu, i onda je naši mešetari u transferu otkupe i ujutru preprodaju. Ali to onda remeti bilans potrebne energije u Evropi, zavisno od veličine transakcije. Radi se o zloupotrebi državne svojine, to je transmisioni sistem, i zloupotrebi činjenice da Kosovo nema drugu mogućnost, jer još nije završen dalekovod ka Albaniji, da uđe u Evropu osim preko Srbije i onda se na toj mreži koja je zastarela, pravi ta razlika u parama", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

I dok dve države prebacuju odgovornost, ovo je već drugi put da dolazi do problema sa satovima, koji rade na električnu energiju, kao što su oni na mikrotalasnim rernama ili radijima. Početkom marta kasnili su skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Evropska mreža tada je saopštila da odstupanja dolaze posebno sa područja Srbije i Kosova odakle, zbog stalnog političkog sukoba između dve države, dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta. Zbog "rupe" u snabdevanju na evropskom tržištu struje, frekvencija u strujnoj mreži je ispod normalnih 50 hertza, što je i razlog da digitalni satovi kasne i do šest minuta.

"Ako bismo crtali grafikon napona, on ide iz plusa u minus, i taj plus i minus se promeni 50 puta u toku sekunde. U praksi tih 50 hertza nije baš tačno toliko, i u zavisnosti od mreže, tih 50 hertza može manje ili više da se toleriše. Ono o čemu se ovde govori je da je ta tolerancija dovoljno mala da su neki proizvođači časovnika koristili upravo tu frekvenciju da bi kalibrisali oscilatore u časovnicima. Ukoliko dođe do ozbiljnije promene frekvencije u mreži, onda oscilatori u časovnicima rade sporije ili brže", objasnio je Milovan Šuvakov, viši naučni saradnik u Institutu za fiziku u Beogradu.

Evropski operateri su zbog toga aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Budući da to nije trajno rešenje, iz ENTSO-E sada najavljuju mogućnost sankcija Srbiji ukoliko ne reši problem sa Kosovom.

"Podsećamo da KOSTT ima obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, dok je EMS odgovoran za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT", navode iz Elektromreža Srbije.

U saopštenju dodaju da su u cilju rešavanja problema izneli "niz tehničkih predloga" i da "ostaju u neprekidnom kontaktu sa ENTSO-E asocijacijom i svim relevantnim institucijama".

"Kada je reč o navodima o eventualnim sankcijama, napominjemo da su po važećim ugovorima i sporazumima odluke o pokretanju bilo kakvih mera ili postupaka u okviru ENTSO-E, u nadležnosti operatora prenosnih sistema evropskih zemalja i mogu se realizovati tek nakon utvrđivanja i dokazivanja činjeničnog stanja i direktne odgovornosti", stoji u saopštenju.

Iako Evropski savez elektrodistribucija ne navodi kakve bi sankcije mogle uslediti, na njihovom sajtu piše da bi do primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji "jasno odsustvo volje da se problem reši".

Sporazum Srbije i Kosova o energetici postignut je još 2013. godine na nivou premijera, ali do danas nije primenjen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG