Dostupni linkovi

Srbija i dalje kontroliše energetski sistem Kosova


Zbog nesprovođenja sporazuma o energetici iz 2013., Kosovo godišnje gubi 25 miliona evra, kaže ministar Luka
Zbog nesprovođenja sporazuma o energetici iz 2013., Kosovo godišnje gubi 25 miliona evra, kaže ministar Luka

Autori: Amra Zejneli Loxha, Nadie Ahmeti

Kosovske vlasti optužile su Srbiju da blokira energetsku povezanost Kosova i Albanije time što Elektromreža Srbija (EMS) odbija da sprovede briselski Sporazum o energetici, te Sporazum Kosovskog operatera sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) i Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), a kojeg je potpisala i sama Elektromreža Srbije sa ostalih 28 evropskih zemalja.

Elektroenergetska interkonekcija od 400 kilovata između Albanije i Kosova završena je 2016. ali još nije puštena u funkciju. Prostire se na 241,1 km, od čega je 151,1 km na teritoriji Albanije, a 90 km na teritoriji Kosova. U taj projekat Kosovo je uložilo 33 miliona evra, a Albanija 42 miliona.

Kako objašnjava direktor KOSTT-a Kadri Kadriu, ova interkonekcija bi tehnički mogla da se pusti u promet već danas, ali bi finansijske beneficije od te linije imala Elektromreža Srbije koja i dalje ima kontrolu nad energetskim sistemom Kosova.

"S obzirom da je, prema ENTSO-u, Kosovo u zoni kontrole Elektromreže Srbije, kapacitete ove linije na tržištu kontroliše Elektromreža Srbije, jer samo oni imaju pravo na to. Tako da bi svi finansijski prihodi koje bi ostvarila ova linija išli njima", navodi Kadriu.

On dodaje da je cilj izgradnje ove linije bio da Kosovo i Albanija upravljaju njome, u korist svojih potrošača. Međutim, Kosovo bi pravo na prenos ove linije moralo da dobije od Elektromreže Srbije, za šta bi trebalo i da plati.

"Razlog zašto je ova linija van funkcije je zato što se nije sproveo Sporazum o priključenju iz 2015. koje priznaje pravo Kosovu i KOSTT-u da kontroliše sve međudržavne kapacitete sa susednim zemljama i da uzme prihode i koristi ih za buduće investicije", kaže Kadriu.

Formiranjem ove nove firme, stvorio bi se uslov da se KOSTT učlani u ENTSO
Formiranjem ove nove firme, stvorio bi se uslov da se KOSTT učlani u ENTSO

Inače, briselski Sporazum o energetici predviđa osnivanje nove elektroenergetske kompanije za snabdevanje potrošača četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, a koja će potpisati sporazume sa kosovskim operaterom KOSTT. Ova kompanija će vršiti snabdevanje električnom energijom i pružanje usluga distribucije potrošačima u tim opštinama, a moći će da kupuje i prodaje električnu energiju na otvorenom tržištu.

Formiranjem ove nove firme, stvorio bi se uslov da se KOSTT učlani u Evropsku mrežu operatora prenosnih sistema električne energije​, što bi trebao da podrži Elektromreža Srbije, a to bi omogućilo i nezavisno funkcionisanje KOSTT-a.

Kako Kadriu tvrdi, Elektromreža Srbije kao snabdevač koji je aplicirao za licencu za sever nije se pridržavao kosovskih pravila i stoga je ovo pitanje sada blokirano.

Iz KOSTT-a su ranije rekli i da srpski operater nastavlja da zarađuje milione od kapaciteta elektromrežnih graničnih linija Kosova sa susednim zemljama.

Zahtev Beograda

Ministar ekonomskog razvoja u Vladi Kosova Valjdrin Luka izjavio je da je pritisak Vlade Kosova za rešavanje ovog pitanja pojačan, ali da zvaničan Beograd sprečava deblokadu linije, insistirajući da se o Sporazumu o energetici razgovara u okviru briselskog dijaloga Kosova i Srbije.

"Na ovome sada već dinamično radimo. Sada je tu i nemački posrednik, bivši ministar Klaus Teopfe, koji nam pomaže da rešimo ovaj problem između Kosova i Srbije. Na poslednjem sastanku smo se složili da se razmotri mogućnost jednog sastajanja na političkom nivou u Berlinu između Kosova i Srbije uz njegovo posredstvo, kako bi se problem što pre rešio", ističe Luka za Radio Slobodna Evropa.

Bivša ministarka za dijalog Edita Tahiri, pak, smatra da Vlada Kosova, pa i EU, ne vrše dovoljan pritisak na Srbiju da se ovo pitanje reši. Tahiri kaže da je, s obzirom da je Kosovo počelo sa sprovodođenjem Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, vreme da i Srbija počne da sprovodi Sporazum o energetici, ali i ostale sporazume koji se ne sprovode.

"U tom smislu, EU nije posrednik koji prati vremensku agendu i obaveze dve strane. Zatim, i Vlada Kosova treba da bude glasnija, a ne vidim da jeste. Ova vlada je održala samo jedan tehnički sastanak u Briselu, i on je bio neuspešan", napominje Tahiri.

Tahiri navodi da Beograd okleva sa sprovođenjem sporazuma, pokušavajući da ih prebaci na konačnu fazu dijaloga sa Kosovom.

Edita Tahiri: Vlada Kosova treba da bude glasnija, a ne vidim da jeste
Edita Tahiri: Vlada Kosova treba da bude glasnija, a ne vidim da jeste

Zbog nesprovođenja Sporazuma o energetici iz 2013, Kosovo godišnje gubi 25 miliona evra, kaže ministar Luka, što obuhvata i blokiranu energetsku liniju Kosova i Albanije.

"Gubimo oko 10 miliona evra od prikupljanja tarifa za prenos električne energije preko Kosova, dok Srbija inkasira sredstva u ime Kosova. Oko 11 miliona evra gubimo zato što građani na severu ne plaćaju potrošenu struju, oko dva miliona evra gubimo zato što linija nije aktivna i oko dva miliona evra gubimo plaćajući kredit koji je uzet za investiranje u ovu mrežu", objasnio je Luka.

Zbog političkih tenzija između Srbije i Kosova, desili su se problemi i na evropskoj električnoj mreži, zbog čega digitalni satovi, koji rade na električnu energiju, kasne skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG