Dostupni linkovi

Elektromreža Srbije: Nismo odgovorni za novo kašnjenje satova


Ilustracija
Ilustracija

Elektromreža Srbije odbacila je odgovornost i optužila kosovskog operatera za ponovno vremensko odstupanje u radu digitalnih satova na evropskom tlu.

Evropski savez elektrodistribucija ENTSO-E zapretio je Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa Kosovom zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne.

U saopštenju koje je prosleđeno Radiju Slobodna Evropa, Elektromreža Srbije (EMS) navodi da je razlog za to „neovlašćeno preuzimanje električne energije od strane kompanije KOSTT (operater prenosnog sistema na teritoriji Kosova)“.

„KOSTT nije održavao balans između proizvodnje i potrošnje električne energije na teritoriji Kosova i Metohije, već je nedostajući deo za napajanje potrošača bez naknade neovlašćeno preuzeo iz interkonekcije „Kontinentalna Evropa“, tj. od svih ostalih operatora prenosnih sistema koji čine navedenu sinhronu oblast“, navodi EMS.

Problema sa digitalnim satovima, koji rade na električnu energiju, već je bilo početkom marta kada su kasnili skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Evropska mreža tada je saopštila da odstupanja dolaze posebno sa područja Srbije i Kosova odakle, zbog stalnog političkog sukoba između dve države, dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta.

Evropski operateri su tada aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Budući da ovo nije trajno rešenje, ENTSO-E najavljuje mogućnost sankcija Srbiji ukoliko ne reši problem sa Kosovom.

Iz Elektromreža Srbije navode da su u cilju rešavanja problema izneli „niz tehničkih predloga“ i da „ostaju u neprekidnom kontaktu sa ENTSO-E asocijacijom i svim relevantnim institucijama“.

„Kada je reč o navodima o eventualnim sankcijama, napominjemo da su po važećim ugovorima i sporazumima odluke o pokretanju bilo kakvih mera ili postupaka u okviru ENTSO-E, u nadležnosti operatora prenosnih sistema evropskih zemalja i mogu se realizovati tek nakon utvrđivanja i dokazivanja činjeničnog stanja i direktne odgovornosti“, stoji u saopštenju.

Iako ENTSO-E ne navodi kakve bi sankcije mogle uslediti, na njihovom sajtu piše da bi do primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji "jasno odsustvo volje da se problem reši".

XS
SM
MD
LG