Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada SAD u BiH: Ko ne poštuju odluku Ustavnog suda mora za to odgovarati


Ambasadorica SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack u sarajevskom dopisništvu RFE

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati, saopštila je danas Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Kako je prenosi sarajevski Dnevni avaz, povodom proslave Dana RS, poslije odluke Ustavnog suda BiH da ospori 9. januar kao Dan Republike Srpske, iz američke ambasade su naveli da se tu "ne radi o praznicima, nego o vladavini prava".

"SAD podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglašeno je u saopštenju.

Također je upozoreno da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave" i da reforma odbrane i stvaranje OS BiH 2005. godine predstavlja jednu od najvažnijih i najuspešnijih reformi koje je BiH preduzela poslije Dejtona, te da je to dokaz šta ljudi u BiH mogu da ostvare kada rade zajedno.

"Pozivamo sve strane da demonstriraju odgovorno vođstvo, suzdrže se od zaoštrene retorike i poštuju lanac komande u OS BiH", saopšteno je iz američke ambasade.

Predsjednik RS Milorad Dodik insistirao je da srpski predstavnici u OS BiH učestvuju u današnjoj paradi povodom Dana RS.

Komandant NATO štaba u BiH Žizel Vilc upozorila je da bi to bilo kršenje zakona, jer je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio 9. januar kao Dan RS, i da bi se oni koji bi posupili po Dodikovom zahtjevu mogli da budu otpušteni iz službe.

Treći Pešadijski RS puk u nedjelju je bio postrojen u Banjaluci i predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću na ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske RS.

XS
SM
MD
LG