Dostupni linkovi

Vučić razgovarao s Lajčakom, tražio ukidanje kosovske odluke o dinaru


Predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. novembar 2023.
Predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. novembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak u Beogradu razgovarao je s predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, između ostalog o odluci Centralne banke Kosova da se ukine korišćenje dinara.

Vučić je naveo da je imao "konstruktivan i veoma koristan sastanak" s Lajčakom.

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i zatražio podršku Evropske unije u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine", objavio je Vučić na svom Instagram profilu nakon sastanka.

Lajčak je na mreži Iks (bivši Twitter) naveo da su na sastanku u Beogradu razgovarali i o "strateškoj perspektivi za 2024. godinu".

"Sagledali smo stanje u dijalogu i razgovarali o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom", napisao je Lajčak.

Direktor Kancelarije za Kosovo vlade Srbije Petar Petković je rekao da je Vučić tražio da "Priština prestane da sprovodi nove eskalatorne odluke", među kojima je, kako je naveo, odluka Centralne banke Kosova da se za gotovinsko plaćanje na Kosovu koristi samo evro.

"Aleksandar Vučić je jasno i argumentovano podvukao šta su problemi na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Lajčak je na svom profilu na mreži Iks napisao i da je razgovarao sa Petkovićem o nizu konkretnih tema iz dijaloga Beograda i Prištine.

"Razgovarali smo i o izgledima za sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu", napisao je Lajčak u objavi.

On će sutra boraviti u Prištini, gde će razgovarati sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, glavnim pregovaračem Kosova u briselskom dijalogu.

Predstavnik EU za dijalog boravi u Beogradu i Prištini nakon što je Brisel u ponedeljak tražio od vlasti na Kosovu da odlože primenu odluke kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara na kosovskoj teritoriji, kako bi se rešenje našlo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Centralna banka Kosova najavila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro, čime će se onemogućiti upotreba dinara koji koristi stanovništvo u svim većinski srpskim naseljima.

U dinarima takođe plate primaju zaposleni u srpskim institucijama na Kosovu.

Predstavnici međunarodne zajednice tražili su odlaganje odluke o ukidanju dinara.

XS
SM
MD
LG