Dostupni linkovi

EU traži odlaganje zabrane dinara na Kosovu kako bi se rešenje našlo u okviru dijaloga


Novčanice u dinarima i evrima, 17. januar 2024
Novčanice u dinarima i evrima, 17. januar 2024

Evropska unija (EU) je zatražila od vlasti na Kosovu da odlože primenu odluke kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara na kosovskoj teritoriji.

U pisanoj izjavi medijima portparol Peter Stano je naveo da EU prima na znanje uredbu Centralne banke Kosova o gotovinskim operacijama, čiji je cilj smanjenje falsifikovanog novca, očuvanje finansijske stabilnosti, kao i povećanje transparentnosti tokova gotovine na Kosovu.

Ipak, kako je rekao, "uredba izaziva zabrinutost u vezi sa uticajem" koji će imati tamo gde je srpska većinska zajednica, "posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces".

"Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", naglasio je Stano u izjavi.

On je dodao da Brisel, imajući u vidu potencijalne posledice ove uredbe na proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije, očekuje da će pitanja koja se odnose na srpsku zajednicu na Kosovu biti rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU.

"EU poziva na dovoljno dug tranzicioni period koji omogućava pronalaženje rešenja putem pregovora", poručio je portparol EU.

Centralna banka Kosova (CBK) je 17. januara donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi se navodi da je ona doneta u skladu s Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova (CKB), te da je CBK jedina "monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova".

Ambasadori zemalja Kvinte tražili su da Kosovo obustavi primenu uredbe CBK-a koja predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude euro.

Predstavnici ovih zemalja sastali su se 26. januara sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) kako bi razgovarali o ovom pitanju. Kurti je, kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka zamolio ambasadore Kvinte da poštuju odluku CBK-a.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffry Hovenier) takođe je tražio od guvernera CBK-a da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro.

XS
SM
MD
LG