Dostupni linkovi

Mihajlović: Elektroenergetski sistem u Srbiji polako se stabilizuje


"Danonoćno su sve ekipe, ne samo Elektrodistribucije Srbije, na terenu, lavovski se bore i do kraja dana verujem da će svi dobiti struju“, rekla je Zorana Mihajlović, u četvrtak, 16. decembra 2021.
"Danonoćno su sve ekipe, ne samo Elektrodistribucije Srbije, na terenu, lavovski se bore i do kraja dana verujem da će svi dobiti struju“, rekla je Zorana Mihajlović, u četvrtak, 16. decembra 2021.

Oko 1.500 korisnika u Srbiji je bez napajanja električnom energijom prema podacima od četvrtka 16. decembra, a ekipe Elektrodistribucije Srbije su na terenu dok svi ne dobiju struju, izjavila je u četvrtak, 16. decembra, ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva energetike, u ovom trenutku je van sistema 49 trafostanica u Srbiji.

“Podsetiću da je u nedelju bez električne energije bilo više od 136.000 ljudi i više od 2.200 trafo-stanica. Danonoćno su sve ekipe, ne samo Elektrodistribucije Srbije, na terenu, lavovski se bore, i do kraja dana verujem da će svi dobiti struju“, rekla je Zorana Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, stabilizuje se i situacija sa radom blokova u termoelektrani Nikola Tesla.

„Država je tu sve vreme, imamo bolju situaciju i radimo na tome da održimo energetsku bezbednost i povratimo punu stabilnost sistema“, izjavila je ministarka energetike.

Ministarka energetike je ocenila da, iako je vršiocu dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miloradu Grčiću istekao mandat, on jeste faktički na čelu ovog javnog preduzeća, bez obzira na formalno stanje.

Nevladina orgnizacije Trasparentnost Srbije objavila je u saopštenju 15. decembra, da Milorad Grčić ne može da bude ni razrešen, niti može da podnese ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS-a, jer mu je mandat prestao još 23. marta 2017. godine.

„Tada je, naime, isteklo 12 meseci otkako je Grčić imenovan za vršioca dužnosti a Zakon o javnim preduzećima propisuje da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine i da isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora“, naveli su iz nevladine orgnizacije Trasparentnost Srbije.

„Mi smo raspisali konkurs za direktore Srbijagasa i Transportgasa, verujem da će uskoro biti raspisani konkursi za sve direktore. Kada govorimo o EPS-u, direktor je faktički na čelu tog preduzeća, bez obzira na formalno stanje i znači da je odgovoran za poslovanje. Verujem da će se svi direktori birati na javnim konkursima i to je najvažnije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Na pitanje novinara, da li se oseća odgovornom zbog krize u elektroenergetskom sektoru u Srbiji, ona je rekla da je "najlakše smeniti ministra", ali da to neće rešiti višegodišnje probleme u EPS-u.

„Nedovoljna ulaganja u kompletan elektroenergetski sistem je ozbiljan faktor koji je doveo do krize. Informacije koje smo dobijali i Ministarstvo i Vlada i predsednik republike, očigledno nisu bile tačne. Najlakše je smeniti ministra, ali to neće rešiti probleme u planiranju i rukovođenju u energetskom sektoru“, dodala je Mihajlović.

Ministarka energetike je najavila da će biti urađena analiza finansijskih troškova izazvanih krizom u elektroenergetskom sektoru, ali da država, kako je rekla, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti ima sredstava da obezbedi dovoljne količine energije.

EPS je saopštio u ponedeljak, 13. septembra, da je veliko nevreme, praćeno obilnim snegom i jakim vetrom nanelo veliku štetu distributivnoj mreži širom Srbije, i da su njihove ekipe angažovane na saniranju posledica velikog nevremena.

Prema informacijama ministarstva energetike tada je više od 2.000 trafo-stanica bilo van pogona. Iz Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije saopštili su da više od 90.000 potrošača u Srbiji 13. septembra nije imalo struju.

Iz EPS-a je saopšteno 15. decembra, da će zbog propusta u radu biti smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u Rudarskom basenu(RB) Kolubara, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije, i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku Termoelektrane Nikola Tesla.

„U Kolubari je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo. Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca“, naveli su tada iz EPS-a.

XS
SM
MD
LG