Dostupni linkovi

Direktor Elektroprivrede Srbije smenio četiri rukovodioca


 Termoelektrana Morava, Srbija, 2020.
Termoelektrana Morava, Srbija, 2020.

Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u Rudarskom basenu (RB) Kolubara, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije, i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku Termoelektrane Nikola Tesla (TENT), saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako se navodi u saopštenju 15. decembra, tu odluku doneo je Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora EPS, posle analize zastoja rada blokova u TENT-u u noći između subote i nedelje, 11. i 12. decembra, u kojoj je utvrđeno da je do problema došlo na više nivoa.

„U Kolubari je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo. Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca“, navodi EPS.

Saopšteno je da je Milorad Grčić istakao da je odgovornost za rad sistema EPS-a na njemu ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za, kako je navedeno, nedopustive greške u radu.

„Zbog nerazjašnjenih okolnosti koje su izazvale zastoj u sistemu, Elektroprivreda Srbije zatražiće pomoć u daljoj istrazi od Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu“, saopšteno je iz EPS-a.

Zvanične informacije iz Vlade Srbije 15. decembra su da 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije nije u pogonu, da 9.000 korisnika nema električnu energiju i da 260 trafo-stanica nije u funkciji.

Energetska kriza u Srbiji nastupila je 12. decembra kada je pao prvi obilniji sneg u većim gradovima, zbog problema u radu Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu, ukupne snage 2.415 megavata, nakon čega je ta beogradska opština koja je od centra grada udaljena 35 kilometara ostala bez električne energije i grejanja.

Usled vremenskih nepogoda, u nedelju je van sistema bilo više od 2.000 trafo-stanica, a 136.000 korisnika nije imalo struju. Grejanje je u Obrenovcu postepeno uspostavljeno od utorka, 14. decembra.

Zbog posledica velikih snežnih padavina, nestanka električne energije i neprohodnih puteva vanredna situacija je 15. decembra na snazi u devet opština u zapadnoj Srbiji, u Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku, gde je bez struje 40 odsto stanovnika.

Kako je saopšteno iz Vlade, ekipe EPS-a i Sektora za vanredne situacije su na terenu pa bi do večernjih časova u sredu svi korisnici trebalo bi ba dobiju električnu energiju.

XS
SM
MD
LG