Dostupni linkovi

Mihajlović: Trećina sistema Elektroprivrede Srbije van pogona


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije trenutno nije u pogonu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) 15. decembra rekla u ovom trenutku 9.000 korisnika Elektroprivrede Srbije (EPS) nema električnu energiju i da 260 trafo-stanica nije u funkciji, kao i da je u nedelju, 12. decembra, 126.000 korisnika bilo bez struje.

Mihajlović je navela da će svi građani i privreda električnu energiju dobiti u toku dana, eventualno do večernjih sati, i dodala da će se o odgovornosti za probleme u proizvodnji i snabdevanju, za koje je rekla da krivicu snosi uprava EPS-a, razgovarati kada se aktuelna energetska kriza završi.

"Jednim delom to stanje je prouzrokovano elementarnim nepogodama, kada govorimo o distributivnom sektoru, a drugim nedostatkom kvalitetnog uglja u EPS-u", izjavila je Mihajlović.

Ona je ocenila da su problemi u elektroenergetskom sektoru sistemski, da distributivna mreža niz godina nije dobro održavana, da će računi potrošačima koji nisu imali struju biti umanjeni, da je država obezbedila novac za uvoz električne energije i mazut , te da će struje biti dovoljno.

"Planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u, 30 godina nismo napravili nijedan kapacitet. EPS je mesecima unazad govorio da smo spremni za zimu, a onda se desi da za pola sata sve ispadne iz sistema”, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ona je kao jedno od važnih pitanja istakla to što u vreme energetske krize u Evropi Srbija nema dovoljne količine kvalitetnog uglja i zaključila da je to razlog zbog kog svojim termokapacitetima nije uspela da sačuva stabilnost u snabdevanju.

Energetska kriza u Srbiji nastupila je u nedelju, 12. decembra, kada je pao prvi obilniji sneg u većim gradovima, zbog problema u radu Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu, ukupne snage 2.415 megavata, nakon čega je ta beogradska opština koja je od centra grada udaljena 35 kilometara ostala bez električne energije i grejanja. Tog dana, usled vremenskih nepogoda, van sistema bilo je više od 2.000 trafo-stanica, a 136.000 korisnika nije imalo struju. Grejanje je u Obrenovcu postepeno uspostavljeno od utorka, 14. decembra.

Zbog posledica velikih snežnih padavina u sredu, 15. decembra, na snazi je vanredna situacija u devet opština u zapadnoj Srbiji, u Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku, gde je bez električne energije 40 odsto stanovnika.

Osim osoblja EPS-a, od nedelje su na terenu i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) koji ukazuju pomoć stanovništvu u zavejanim krajevima zemlje i krče šumu oko nedostupnih dalekovoda.

XS
SM
MD
LG