Dostupni linkovi

Problemi sa strujom u više mesta u Srbiji zbog snega i vetra


Obilan sneg i vetar naneo štetu distributivnoj mreži u Srbiji, saopštila Elektroprivreda Srbije. Foto: sneg u delu Srbije

Veliko nevreme, praćeno obilnim snegom i jakim vetrom nanelo je veliku štetu distributivnoj mreži širom Srbije, a ekipe Elekrodistribucije Srbije danonoćno su angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, saopštila je 13. decembra Elektroprivreda Srbije (EPS).

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su 13. decembra da su najveći problemi sa strujom u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu, Čačku.

“Više od 2.000 trafo-stanica je van pogona i od sinoć svi resursi i kapaciteti su u funkciji rešavanja tih problema. Zajedno radimo svi, i Ministarstvo, Elektroprivreda Srbije, Elektrodistribucija Srbije, Elektromreže Srbije, kao i druga ministarstva i javna preduzeća”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom obilaska Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.

Kako se navodi u saopštenju, trenutno je 30 odsto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sistema van pogona, ali se navodi da će se tokom dana taj procenat smanjivati i da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović rekao je 13. decembra da više od 90.000 potrošača u Srbiji nema struju.

Ministarka energetike je navela da je u kriznim situacijama, kakva je trenutno, prioritet da se sistem stabilizuje, a da se nakon toga analizira funkcionisanje elektroeneregetskog sistema.

„Sad je kriza i neću da trošimo energiju na traženje krivca i odgovornosti. Dajte da rešimo problem, stabilizujemo situaciju, a posle ćemo analizirati“, izjavila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Milorad Grčić, direktor EPS-a, rekao je da su problem nastali zbog snega i mraza, ali i kvaliteta uglja.

“Problemi su nastali jer trenutno imamo ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta. Čistimo bunkere i nadamo se da već nešto posle podneva krene stabilizacija situacije“, rekao je on.

Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima, naveo je EPS.

Iz ovog preduzeća apeluju na nadležne službe da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi njihove službe mogle da priđu lokacijama na kojima se desila šteta i saniraju kvarove na distributivnoj mreži u najkraćem mogućem roku.

"Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je i 12. decembra da nadležne službe rade na otklanjanju kvarova zbog kojih građani u više mesta nemaju struju i grejanje.

„Vlažan sneg je napravio problem, pucaju stubovi, imamo problema i sa stablima koja padaju na provodnike koji pucaju. Ekipe su na terenu, ali imaju otežan pristup pojedinim mestima i molimo lokalne samouprave da pomognu u krčenju terena i čišćenju snega“, rekao je Aleksandar Slijepčević, direktor tehničkog sistema Elektrodistribucije Srbije.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u beogradskoj opštini Obrenovac obustavljena je 13. decembra privremeno jer u tom gradu od 12. decembra nema grejanja.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naveo da se nastava zasigurno obustavlja 13. i 14. decembra, dok će obdaništa raditi redovno.

XS
SM
MD
LG