Dostupni linkovi

Srpski zamor od reformi


Gasovod Srbijagasa, fotoarhiv

"Sama 'Doing business' lista na kojoj smo nazadovali (Srbija) za pet mesta u odnosu na prošlu godinu govori da je došlo do usporavanja ili zamora u procesu reformi, što se posebno odnosi na javni sektor – i to na javna preduzeća i javnu upravu" - ovim rečima se Saša Đogović, direktor beogradskog Instituta za tržišna istraživanja, osvrće na nalaze Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz "Izveštaja o tranziciji 2018-2019." koji je nedavno predstavljen u Londonu.

A ta "ekonomska dijagnoza", u najkraćem, glasi da su oblasti u kojima Srbija ima još mnogo da uradi privatizacija i restrukturiranje javnih preduzeća i efikasnija javna uprava.

Iz Ministarstva privrede Vlade Srbije Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio komentar nalaza ove finansijske institucije.

Radojka Nikolić, glavna urednica časopisa Biznis i Ekonometar, nije iznenađena ocenama EBRD.

"Najnegativnije je to što je izostala reforma javnog sektora i što institucije ne funkcionišu kako bi trebalo da rade. A kad pogledate da je odložena i primena zakona o platnim razredima, još jedanput, za 2020. godinu, onda je jasno da nema poželjne reforme javnog sektora i to jeste jedan od najvećih problema", komentariše Nikolić.

Jedan od primera te sporosti, tromosti ili potpunog zastoja u sprovođenju reformi jesu javna preduzeća, podseća Saša Đogović.

"Tu imate EPS (Elektroprivreda Srbije), gde je, recimo, potrebno više od četiri meseca i raznih papiroloških procedura da biste došli do priključka za električnu energiju, što umnogome otežava startovanje nekog biznisa i povećava troškove, među kojima su i nevidljivi troškovi poslovanja u vidu mita i korupcije. Tu se, zatim, može i postaviti pitanje Srbijagasa, na koji način ono funkcioniše jer ne postoji nikakva odgovornost niti transparentnost u radu tog preduzeća, a da i ne govorimo o javnoj upravi na svim nivoima", ocenjuje Đogović.

Reforme javne uprave i dalje sporo napreduju i još uvek nema garancija neutralnosti javne administracije, upozorava EBRD. Naime, zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje nije zasnovano na zaslugama.

Prema Evropskoj komisiji, politički uticaj igra ključnu u logu u izboru viših menadžera, navodi se u izveštaju EBRD-a.

"Imajući u vidu i dalje šumu papirologije, imajući u vidu da partokratski stil ekonomije i dalje preovlađuje, onda ne možemo govoriti da postoji doslednost u tržišnoj transformaciji naše privrede", zaključuje Saša Đogović.

Pročitajte:

Kako aktuelna vladajuća garnitura, tako i sve prethodne, obećava profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima, ali ta obećanja se nisu potpuno ispunjena ni u skoro dve decenije dugoj srpskoj tranziciji.

Radojka Nikolić u odgovoru na ovo pitanje kada će se to dogoditi nema dilemu.

"Čudo koje treba da se desi da bi javna preduzeća funkcionisala na tržišni način je čudo zvano da nemate partijsku državu. Međutim, sve dok imate dominantne partije ili partiju na čelu javnog preduzeća, koje postavljaju svoje ljude ili koalicione partnere, onda se, naravno, tu štite neki parcijalni interesi, lični interesi vrlo često, i zato i nema sistema koji bi mogao da sve to reguliše", ocenjuje Radojka Nikolić.

Eksperti EBRD-a konstatuju još da su, iako rastu strana direktna ulaganja, ukupne investicije u Srbiji i dalje ispod 20 odsto BDP-a. Ističu i nužnost povoljnijeg poslovnog okruženja, nižih parafiskalnih nameta i lakšeg pristupa finansiranju.

Ukazuje se, takođe, na porast rizika zbog nedovoljne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ima, međutim, i pozitivnih performansi. EBRD, tako, navodi da je Srbija za konkurentnost u ovogodišnjem izveštaju dobila ocenu 5,3, u odnosu na 5,1 prošle godine. U oblasti zelene ekonomije dobila je 5,9, dok je prošlogodišnja ocena bila 5,7.

Generalni zaključak EBRD-a je da su zemlje u kojima je banka aktivna, nastavile da sprovode potrebne reforme, te da "i pored skromnog napretka u oblasti strukturnih reformi", pozitivan razvoj događaja prevazilazi negativan u većini zemalja u kojima EBRD investira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG