Dostupni linkovi

Srbija pala za pet mesta na listi Svetske banke


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj da Srbija na Duing biznis listi Svetske banke bude među prvih 30
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj da Srbija na Duing biznis listi Svetske banke bude među prvih 30

Srbija je na novoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke, na kojoj je rangirano 190 ekonomija, na 48. mestu po lakoći poslovanja, za pet mesta niže nego pre godinu dana.

Makedonija je prema novom izveštaju najuspešnija zemlja u regionu i zauzima 10. mesto. Kosovo je na 44., Crna Gora na 50. mestu, Hrvatska na 58. mestu, a Bosna i Hercegovina na 89. mestu.

Svetska banka je navela da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja.

„Srbiji dobro ide, ali mora biti bolja i brže sprovoditi reforme. Brzinom kojom ide Srbija ne napreduje dovoljno brzo", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Na skupu koji su povodom objavljivanja izveštaja organizovali NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), Svetska banka i Britanska ambasada u Beogradu ocenjeno je da je u pojedinim kategorijama Srbija bila reformski aktivna, ali da te reforme nisu bile urađene na vreme kako bi bile uvrštene na listu. Ipak, više je oblasti u kojima su reforme izostale što je ostavilo prostor za agilnije zemlje, rekao je Slavko Carić, ispred NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam.

„Ovaj rezultat najbolje se može opisati metaforom o kretanju automobila na autoputu – oni koji idu drugom brzinom, deluju kao da stoje ili voze unazad“, rekao je Carić.

Najbolje pozicionirana Srbija je po pribavljanju građevinskih dozvola, na 11. mestu, pri čemu je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104. a bila je 96.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj da Srbija na Duing biznis listi Svetske banke bude među prvih 30 zemalja.

"Mi u Vladi nismo zadovoljni brzinom napretka u reformama, moramo biti brži i efikasniji. Sproveli smo reforme, doneli zakone ali moramo biti brži. Cilj je da budemo u prvih 30 zemalja, a u rangiranju uslova za dobijanje građevinskih dozvola u prvih pet do sedam", rekla je Mihajlović.

Podsetimo, nakon objavljivanja prošlogodišnjeg izveštaja, i premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da Srbija ove godine bude među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi.

Na konferenciji u Beogradu je ocenjeno da Duing biznis lista pokazuje da je digitalizacija procedura ključ za stvaranje boljih uslova za poslovanje jer smanjuje korake koje je potrebno napraviti, kao i troškove prolaska kroz administraciju.

Najveću podršku razvoju e-uprave u Srbiji, vrednu 5,2 miliona evra, dao je Fond za dobru upravu vlade Velike Britanije.

"Duing biznis izveštaj treba koristiti za postavljanje prioriteta. Poslovi u Srbiji se jednostavno otvaraju, ali se teško zatvaraju. Pristup finansiranju je otežan posebno u ranim fazama razvoja. Potrebno je ubrzati postupke pred sudom, kao i rešavanje stečajnih postupaka gde Fond za dobru upravu takođe podržava reforme", rekao je britanski ambasador Denis Kif.

Regionu pripadaju dve od 10 najbolje rangiranih ekonomija, pri čemu se Gruzija popela na 6. mesto, a Makedonija je popravila plasman za jedno mesto i zauzela 10. mesto.

Dve države koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake su Azerbejdžan i Turska.

Svetska banka je objavila da su najveći reformatori u posmatranom periodu bili Avganistan, Džibuti, Kina, Azerbedžan, Indija, Togo, Kenija, Obala Slonovače, Turska i Ruanda.

(Iva Martinović)

XS
SM
MD
LG