Dostupni linkovi

Tri meseca od eksplozija u fabrici oružja u Čačku nepoznati rezultati pokrenutih istraga


Ulaz u fabriku "Sloboda" u Čačku
Ulaz u fabriku "Sloboda" u Čačku

Dok se u potpunosti ne završi rad nezavisnih komisija nije moguće davati bilo kakve zaključke o uzrocima požara i eksplozija koje su se 4. i 19. juna dogodile u fabrici namenske industrije „Sloboda“ u Čačku.

To je odgovor koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio iz Ministarstva odbrane Srbije, na upit dokle je stigla istraga o uzrocima akcidenata koji su pre tri meseca potresli grad Čačak, oko 150 kilometara jugozapadno od Beograda.

U dve eksplozije koje su se dogodile u rasponu od 15 dana povređena su tri radnika fabrike koja proizvodi i izvozi oružje i vojnu opremu. Kako su zvaničnici tada naveli, eksplozije su se dogodile u skladištima oružja, a sama fabrika danima posle toga je bila zatvorena, dok su demineri čistili teren.

Ova fabrika je jedna od glavnih u namenskom sistemu Srbije i, prema rečima nadležnih, za 2021. ima ugovorene projekte za izvoz u vrednosti od 50 miliona evra.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje vodi predmet o eksplozijama, su za RSE rekli da je predistražni postupak u toku i da je stručno veštačenje povereno Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku (NCKF) u Beogradu. NCKF radi u sklopu Uprave kriminalističke policije i u okviru svog delokruga rada vrši forenzička veštačenja i obezbeđuje materijalne dokaze za potrebe krivično-procesnog sistema Srbije.

Predmet o eksploziji u fabrici “Sloboda” vodi Osnovno javno tužilaštvo u Čačku (na fotografiji fabrika 'Sloboda')
Predmet o eksploziji u fabrici “Sloboda” vodi Osnovno javno tužilaštvo u Čačku (na fotografiji fabrika 'Sloboda')

Šta navode u Ministarstvu odbrane?

Paralelno sa istragom tužilaštva, teče i istraga kompanije.

Kako se navodi u pisanom odgovoru Ministarstva odbrane, odmah nakon prvog akcidenta kompanija “Sloboda” a.d. je formirala komisije koje rade na istraživanju uzroka požara i eksplozija.

“U skladu sa definisanom internom procedurom kod ovakvih akcidenata, komisije koje rade na rasvetljavanju uzroka požara i eksplozija ne daju bilo kakve informacije pre završetka svog rada, tako da bi davanje bilo kakvih preuranjenih zaključaka bilo pogrešno i dodatno zbunjivalo javnost”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Dodaje se da će po završetku rada, komisije podneti izveštaje direktoru “Slobode” i nadležnim organima Ministarstva odbrane, sa svim utvrđenim činjenicama.

U Ministarstvu odbrane navode i da predmet o eksploziji u fabrici “Sloboda” vodi Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, te da je “pravo obaveštavanja javnosti o svim okolnostima i uzrocima koji su doveli do ovog događaja u isključivoj nadležnosti javnog tužioca”.

Paralelno sa istragom tužilaštva, teče i istraga kompanije (na fotografiji detalj iz kruga fabrile 'Sloboda')
Paralelno sa istragom tužilaštva, teče i istraga kompanije (na fotografiji detalj iz kruga fabrile 'Sloboda')

Uključen i Nacionalni institut za kriminalističku forenziku

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku su za RSE rekli da se u slučaju eksplozija koje su se dogodile u fabrici “Sloboda” preduzimaju “opsežne radnje uviđaja lica mesta, i to kako samog mesta kritičnih događaja tako i šireg okolnog prostora”. Dodaje se da intenzitet kritičnih događaja “zahteva izuzetno detaljne preglede i pretrage”.

“U okviru bezbednosnih uslova, radi se i na prikupljanju podataka i činjenica radi stručnog veštačenja koje je povereno Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku iz Beograda. Navedene aktivnosti se sprovode u okviru predistražnog postupka”, navode u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Kako kažu, odluka o daljem postupanju biće doneta u zavisnosti od činjenica i okolnosti koje zvanično budu utvrđene, a u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Šta se nalazilo u skladištima "Slobode"?

Na pitanje RSE da li je roba u skladištima fabrike “Sloboda” u kojima su se dogodile eksplozije, bila namenjena za izvoz, u Ministarstvu odbrane kažu za RSE da su se u skladištima nalazile “eksplozivne materije, poluproizvodi i sirovine iz proizvodnog programa kompanije ‘Sloboda’ a.d.”

“Obzirom da se radi o sirovinama i poluproizvodima, jedino je moguće reći da su iste namenjene za izradu gotovih proizvoda koji se izrađuju prema potrebama na tržištu”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Prema rečima bivšeg ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca, nejasno je zbog čega predistražne radnje traju toliko dugo.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije od 2007. do 2012. godine, ocenjuje za RSE da je tri meseca sasvim dovoljno vremena da nadležne komisije i tužilaštvo upoznaju javnost sa osnovnim uzrocima dva akcidenta u “Slobodi”. U suprotnom, dodaje, otvara se prostor za različite spekulacije.

“Ukoliko nemamo konačno saznanje o tome šta se desilo – a ja sam ubeđen da eksperti koji se bave tim poslom vrlo jednostavno mogu da dođu do konačnog zaključka – onda se otvara pitanje sumnje da li je eventualno došlo do neke diverzije”, kaže Šutanovac, koji je trenutno na čelu nevladinog Saveta za strateške politike.

Prema njegovim rečima, nejasno je zbog čega predistražne radnje traju toliko dugo.

“Koliko se sećam iz ličnog iskustva, svaki put kada se desilo nešto slično ili manjeg obima, gotovo uvek se znalo šta je bio mogući uzrok i najčešće je to bio propust u rukovanju”, kaže bivši ministar odbrane.

Šta do sada znamo o eksplozijama?

Prvi od dva akcidenta u “Slobodi” dogodio se 4. juna u ranim jutarnjim časovima. Kompanija je saopštila da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Požar je nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije od kojih je pričinjena materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije. U ovoj nesreći nije bilo povređenih.

Dve sedmice kasnije, 19. juna, dogodila se u magacinu baruta i tom prilikom su lakše povređena tri radnika.

Od siline eksplozije pričinjena je materijalna šteta na fabrici, ali i na objektima u Čačku. U noći kada se dogodio akcident evakuisano je više desetina porodica koje žive u blizini pogona.

Prema svedočenjima građana, druga eksplozija je bila jača od one koja se dogodila 15 dana ranije. Eksplozija je zapalila rastinje u okolini fabričkog pogona, a vatrogasne službe su lokalizovale požar u roku od 24 sata.

Vučić o akcidentu

Dan nakon drugog akcidenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nadležni ispituju uzroke i najavio da će biti postavljeno pitanje odgovornosti u upravljanju i ukoliko se dokaže, i krivično-pravne.

"Ima jedna stvar koja je čudna, u prvom izveštaju koji sam dobio, poslednja eksplozija dogodila se u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija. Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloga požara i eksplozija", rekao je Vučić novinarima na svečanosti povodom Dana policije 20. juna.

Pokretanje pitanja odgovornosti najavio je i ministar odbrane Nebojša Stefanović. On je za televiziju Pink rekao da će istraga o uzrocima poslednje eksplozije u fabrici u Čačku teći sporo, zato što "po prodcedurama nije moguće poslati stručnjake i veštake dok se ne otkloni bilo kakva opasnost od novog talasa eksplozije". Dodao je da veštaci uskoro treba da dostave analizu prvog akcidenta.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je u izjavi za televiziju N1 odbacio mogućnost da su eksplozije od 4. i 19. juna povezane.

"Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima", rekao je Todorović.

‘Jedna od najboljih kompanija namenske industrije’

U oktobru 2018. „Sloboda“ je obeležila 70 godina postojanja. Rekordna proizvodnja, kako je tada rekao generalni direktor Zoran Stefanović, zabeležena je 2017. u vrednosti od 68 miliona evra.

Prema rečima ministra odbrane Nebojše Stefanovića iz juna 2021. godine, „Sloboda“ je jedna od najboljih kompanija namenske industrije u Srbiji.

„Ove godine ima ugovorene projekte do sada već preko 50 miliona evra izvoza“, rekao je Stefanović 4. juna, tokom obilaska mesta prvog akcidenta.

Raniji akcidenti u ‘Slobodi’

U prethodnih desetak godina u “Slobodi” je zabeleženo više eksplozija.

U eksploziji 2010. godine jedan radnik je povređen. Tri godine kasnije dogodio se akcident u proizvodnoj liniji, a tom prilikom je povređeno dvoje zaposlenih.

U pogonu fabrike je 2016. izbio požar, pošto se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. U požaru nije bilo povređenih.

Takođe, 2019. godine je u ovoj namenskoj industriji zabeležena manja eksplozija u kojoj su lakše povređena dvojica radnika.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, eksplozija se dogodila na poligonu fabrike, gde su radnici ispitivali upaljače projektila.

Eksplozije u Bugarskoj i Češkoj

Serije eksplozija u skladištima oružja i municije u Bugarskoj i Češkoj zaoštrile su odnose tih država sa Ruskom Federacijom. Bugarska i češka vlada su ove godine optužile Rusiju da stoji iza incidenata koji su se u periodu od 2011. do 2020. desili u fabrikama namenske industrije tih država članica Evropske unije (EU).

Vlasti u Sofiji su u aprilu pokrenule istragu protiv šest državljana Rusije osumnjičenih za umešanost u seriju eksplozija u četiri skladišta oružja i municije u ovoj zemlji između 2011. i 2020. godine.

Iz Kancelarije generalnog tužioca Bugarske je saopšteno da postoji "razumna pretpostavka" da su ovi incidenti povezani sa skoro fatalnim trovanjem bugarskog trgovca oružjem Emilijanom Gebrevom 2015. godine i eksplozijom u češkom skladištu oružja 2014. godine.

Češka je početkom aprila 2021. optužila rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da stoji iza diverzije u oktobru 2014. godine u gradu Vrbetice u kojoj je eskplodiralo 50 tona uskladištene municije i poginule dve osobe.

Češka vlada je nakon toga proterala 18 ruskih diplomata za koje je smatrala da su špijuni, na šta je reagovala Rusija otkazivanjem gostoprimstva 20 čeških diplomata u Moskvi.

S druge strane, Rusija je negirala bilo kakvu umešanost u ove incidente.

*Saradnja na tekstu: Mila Đurđević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG