Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Čačku sprovodi veštačenje povodom eksplozija u fabrici ’Sloboda’


Ulaz u fabriku Sloboda, Čačak (9. juni 2021.)
Ulaz u fabriku Sloboda, Čačak (9. juni 2021.)

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku sprovodi multidisciplinarno veštačenje povodom dve eksplozije u fabrici namenske industrije „Sloboda“ koje su se dogodile prošlog meseca, saopšteno je 5. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz čačanskog Osnovnog javnog tužilaštva.

U fabrici “Sloboda” su se 4. i 19. juna dogodile eksplozije koje, prema prvim izjavama lokalnih zvaničnika, nisu povezane. Tokom druge nesreće povređena su tri radnika.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku kažu da se preduzimaju sve radnje u cilju otkrivanja razloga ovih događaja.

“U toku su opsežne analize, obimno i složeno multidisciplinarno veštačenje, čiji rezultati će biti saopšteni nakon zvanične verifikacije istih”, navodi se u pisanom odgovoru Tužilaštva.

Čačak je u ranim jutanjim satima 4. juna potresla serija eksplozija u magacinu gotovih proizvoda.

Kako je saopštila kompanija, do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Požar je nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije od kojih je pričinjena materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije.

U ovoj nesreći nije bilo povređenih.

Petnaest dana kasnije dogodio se novi akcident u magacinu baruta “Slobode”.

Od siline eksplozije pričinjena je materijalna šteta na fabrici, ali i na objektima u gradu. U noći kada se dogodio akcident evakusano je više desetina porodica koje žive u blizini pogona.

Ovo nije prvi put da se u fabrici "Sloboda" dešavaju incidenti.

U eksploziji 2010. godine jedan radnik je povređen, a tri godine kasnije dvoje zaposlenih je povređeno u eksploziji u proizvodnoj liniji.

XS
SM
MD
LG