Dostupni linkovi

Sedam odgovora o eksplozijama u fabrici oružja u Čačku


Prilaz fabrici oružja "Sloboda" u Čačku u kojoj se 19. juna dogodila druga eksplozija svega dve sedmice nakon prve. Fotografija od 9. juna 2021.
Prilaz fabrici oružja "Sloboda" u Čačku u kojoj se 19. juna dogodila druga eksplozija svega dve sedmice nakon prve. Fotografija od 9. juna 2021.

Povratak radnika u fabriku namenske industrije „Sloboda“ može se očekivati za oko dve sedmice, izjavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) Draško Milovanković, predsednik Sindikata Sloboda, nakon eksplozije koja se dogodila 19. juna u ovoj fabrici u Čačku, na oko 150 kilometara jugozapadno od Beograda.

U eksploziji, drugoj koja se u „Slobodi“ dogodila u prethodnih 15 dana, lakše su povređena tri radnika, a uzrok još uvek nije poznat. Prva eksplozija dogodila se 4. juna i tom prilikom nije bilo povređenih.

Prema Milovankovićevim rečima, u drugoj eksploziji pričinjena je znatna materijalna šteta na proizvodnim objektima.

„Očekujem da se u perspektivi pozovu samo radnici koji rade u neopasnim pogonima. Što se tiče opasnih pogona, to će biti tek kasnije, kad se sve to sanira i bezbednosno obradi da bismo bili sigurni“, kaže Milovanković.

Šta znamo o poslednjoj eksploziji?

Najnovija eksplozija se dogodila u subotu oko 20 časova u magacinu baruta.
Prema svedočenjima građana, bila je jača od one koja se dogodila 4. juna.
Na fotografijama koje su građani delili na društvenim mrežama vidi se velika „pečurka“ dima koji se izdiže nad plamenom.

Od siline eksplozije pričinjena je materijalna šteta na fabrici, ali i na objektima u gradu. U noći kada se dogodio akcident evakusano je više desetina porodica koje žive u blizini pogona.

Za sada još uvek nema informacija o uzrocima eksplozije, a rukovodstvo fabrike se do danas nije oglasilo.

Eksplozija je izazvala požar na području u okolini fabričkog pogona, gde se zapalilo rastinje. Vatrogasne službe su požar stavile pod kontrolu 20. juna uveče.
Kako kaže Draško Milovanković, srećna okolnost je što se akcident dogodio tokom vikenda kada je pogonu fabrike bilo manje radnika nego što ih je radnim danima.

„U drugoj smeni je bilo oko četrdesetak radnika, i to u neopasnim pogonima“, kaže Milovanković.

Tri radnika su zadobila lakše povrede i zadržani su tokom vikenda na bolničkom lečenju.

„Imaju posekotine od stakla koja su se polupala od detonacije. Jutros (21. jun) sam ih kontaktirao, danas bi trebalo da budu pušteni kućama“, kaže predsednik Sindikata Sloboda.

Prema njegovim rečima, u kompaniji „Sloboda“ zaposleno je 2.150 radnika, a trenutno na posao može da dođe tek oko 200 zaposlenih koji rade u izdvojenom pogonu za proizvodnju sanduka za pakovanje.

Postoji li veza između dve eksplozije?

Nadležni organi još uvek ispituju sve okolnosti koje su dovele do najnovijeg akcidenta u „Slobodi“, međutim, prema rečima Draška Milovankovića, nema indicija da su eksplozije koje su se dogodile u razmaku od 15 dana dana povezane.

„Demineri su već očistili prethodno mesto događaja“, kaže sagovornik RSE.

„Prema rečima nadležnih – a to su demineri iz Tehničko-remontnog zavoda koji čiste teren – oni su pregledali magacin baruta, gde se dogodila nova eksplozija, i nisu našli šta bi moglo da izazove tako nešto“, dodaje Milovanković.

Pozvao je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pošalju svoje eksperte kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

„Mi smo zainteresovani da istraga kaže svoje i da vidimo šta su uzroci i posledice. Svakako treba utvrditi da li je tu bilo i nekih propusta“, kaže Milovanković.

Vezu između dve eksplozije je neposredno nakon drugog akcidenta odbacio i gradonačelnik Čačka Milun Todorović. On je za TV N1 rekao da „nema povezanih efekata, lanaca detonacija”.

Dan nakon eksplozije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da nadležni ispituju uzrok i istakao da mu je “čudno” što se “poslednja eksplozija dogodila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija”.

"Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloga požara i eksplozija", kazao je Vučić 20. juna na konferenciji za novinare ispred Palate "Srbija".

Šta znamo o prvoj eksploziji?

U ranim jutarnjim satima 4. juna Čačak je potresla serija eksplozija u magacinu gotovih proizvoda.

Kako je saopštila kompanija, do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Požar je nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije od kojih je pričinjena materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije.

U ovoj nesreći nije bilo povređenih, a formirana je komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Fabrika oružja "Sloboda" u Čačku, okružena je zelenilom ovog dela zapadne Srbije. Zabeleženo 9. juna 2021.
Fabrika oružja "Sloboda" u Čačku, okružena je zelenilom ovog dela zapadne Srbije. Zabeleženo 9. juna 2021.

Iako je prošlo gotovo 20 dana od prve nesreće u „Slobodi“, javnost još uvek čeka na odgovor o uzrocima.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, procene su da je prva eksplozija nanela štetu između milion i po i dva miliona evra.

Šta kaže ministar odbrane?

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je 20. juna da će istraga o uzrocima poslednje eksplozije u fabrici namenske industrije “Sloboda” u Čačku teći sporo, zato što po prodcedurama nije moguće poslati stručnjake i veštake dok se ne otkloni bilo kakva opasnost od novog talasa eksplozije.

Stefanović je gostujući na TV Pink, rekao i da bi veštaci uskoro trebalo da dostave analizu prvog incidenta i eksplozije.

Nebojša Stefanović, ministar odbrane u Vladi Srbije, posetio je fabriku "Sloboda" u Čačku 4. juna 2021.
Nebojša Stefanović, ministar odbrane u Vladi Srbije, posetio je fabriku "Sloboda" u Čačku 4. juna 2021.

Dodao je da će odgovarati svi ako se utvrdi postojanje krivično-pravne odgovornosti, i da fabrika neće obnoviti proizvodnju dok sve ne bude potpuno sigurno.

Odgovarajući na kritike opozicije, Stefanović je osudio politizaciju ovog slučaju i naveo da je u periodu od 2000. do 2012. godine – kada je na vlast došla njegova Srpska napredna stranka – bilo zabeleženo 36 nesreća, havarija ili eksplozija u domaćoj namenskoj industriji.

Šta kažu opozicija i sindikati?

Više opozicionih partija i pokreta reagovalo je nakon najnovije eksplozije. Grupa građana "Čačak je naš" u Skupštini Čačka zatražila je 21. juna od gradskog rukovodstva da od nadležnog ministarstva traži hitnu smenu menadžmenta “Slobode” i istakla da "Čačani odbijaju da budu žrtvovani kao građani Černobila".

Ta Grupa građana ocenila je i da se ekonomski interesi koje fabrika donosi gradu moraju staviti na stranu kada su životi radnika i građana u pitanju.

Demokratska stranka (DS) i pokret Dveri zatražili su u odvojenim saopštenjima od nadležnih da se ispitaju sve okolnosti pod kojima se dogodila nova eksplozija.

Predsednik Resornog odbora DS za bezbednost i odbranu Sreto Malinović ocenio je u saopštenju da je "faktor sreće" sprečio teže posledice.

"Ono što posebno zabrinjava jeste pitanje da li je izvršena kvalitetna analiza i temeljna kontrola stanja u fabrici i kakve mere su naložene posle prethodne havarije. Šta su od toga preduzeli menadžment i Nadzorni odbor fabrike da se podigne nivo bezbednosti i zaštite radnika i proizvodnih kapaciteta? Ima li odgovornosti nadležnog ministarstva?", upitao je Malinović.

Ono što posebno zabrinjava jeste pitanje da li je izvršena kvalitetna analiza i temeljna kontrola stanja u fabrici i kakve mere su naložene posle prethodne havarije: Sreto Malinović, prilikom razgovara u studiju RSE u Beogradu 1. jula 2016.
Ono što posebno zabrinjava jeste pitanje da li je izvršena kvalitetna analiza i temeljna kontrola stanja u fabrici i kakve mere su naložene posle prethodne havarije: Sreto Malinović, prilikom razgovara u studiju RSE u Beogradu 1. jula 2016.

Pokret Dveri je u svom saopštenju ocenio da se dve eksplozije koje su se dogodile u fabrici “Slooda” više ne mogu tretirati samo kao "puko političko pitanje" ili kao pitanje materijalne egzistencije.

"Ovo je pitanje bezbednosti svih nas. Ne mogu opravdanja biti da se svugde gde postoje preduzeća namenske industrije ovakvi akcidenti dešavaju i da je to rizik posla”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Pokreta za preokret (PzP) Janko Veselinović ocenio je 20. juna da je suština problema u fabrici namenske industrije “Sloboda” nekompetentnost ljudi na ključnim funkcijama u državi i javnom sektoru.

On je u pisanoj izjavi naveo da bez smene ministara odbrane i policije, Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, predstoji "neizvesnost u svakom pogledu", i da "kadrovi kojima je jedina kvalifikacija da su članovi Srpske napredne stranke ne mogu da vode sisteme za koje je potrebna obrazovanje, stručnost i iskustvo".

Saopštenjem se oglasio i Sindikat industrijskih radnika Sloga koji navodi da serija nedavnih eksplozija u kompaniji "Sloboda" ukazuje da u toj fabrici očigledno postoje problemi sa bezbednom proizvodnjom i zastarelom opremom.

„Eksplozije u čačanskoj ‘Slobodi’ ozbiljno nas upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Dan nakon eksplozije, desetak građana Čačaka je u nedelju protestovalo ispred zgrade Gradske uprave. Kako javlja Beta, na okupljanju su od gradskih i republičkih vlasti zatražili da utvrde uzroci eksplozija i kazne odgovorni.

Građani su na protestu nosili parole na kojima je pisalo "Sloboda je skupa" i

"Građani Čačka su poslednja rupa na svirali profita, a javašluk nam je glavni poslodavac."

Ko je kriv za štetu na domovima građana?

Posle eksplozije u vojnoj fabrici “Sloboda”, evakuisani su građani iz više od 100 kuća iz okoline.

U Gradskoj upravi Čačka su za agenciju Beta rekli da će Gradska komisija utvrditi štetu nastalu na kućama i drugim objektima posle eksplozije.

Arhivska fotografija, pogled na ulaz u fabriku "Sloboda" Čačak od 27. decembra 2010. kada je zabeležena prva eksplozija.
Arhivska fotografija, pogled na ulaz u fabriku "Sloboda" Čačak od 27. decembra 2010. kada je zabeležena prva eksplozija.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je 20. juna ocenio da su stambeni objekti na kojima je bilo najviše štete uglavnom bespravno izgrađeni u blizini fabričkog magacina.

"Ja te ljude ne krivim, ali moraju da shvate da time svoj živote stavljaju u opasnost. Naravno, to ne znači da nećemo još više ulagati u zaštitne bedeme, nove magacine, što sada činimo", rekao je Stefanović.

Meštani više desetina okolnih kuća oko fabrike su rekli novinarima da su im usled detonacije popucala stakla na prozorima i odnet crep sa krovova kuća.

Koliko je incidenata bilo u 'Slobodi' prethodnih godina?

U prethodnih desetak godina u “Slobodi” je zabeleženo više eksplozija.

U eksploziji 2010. godine jedan radnik je povređen. Tri godine kasnije dogodio se akcident u proizvodnoj liniji, a tom prilikom je povređeno dvoje zaposlenih.

U pogonu fabrike je 2016. izbio požar, pošto se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. U požaru nije bilo povređenih.

Takođe, 2019. godine je u ovoj namenskoj industriji zabeležena manja eksplozija u kojoj su lakše povređena dvojica radnika.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, eksplozija se dogodila na poligonu fabrike, gde su radnici ispitivali upaljače projektila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG