Dostupni linkovi

Tači u Tirani, ranije prvi put o optužnici: Niko ne može promeniti istoriju Kosova


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hasim Taci saopštio je na Fejsbuku nešto pre 13 sati da je upravo sleteo na aerodrom Majka Tereza u Tirani i najavio je da će se u nedelju uveče obratiti javnosti iz svog ureda.

U poruci koju je uputio "braći i sestrama, i dragim prijateljima", poželeo im je miran kraj nedelje u nadi "da su najbolji dani za Kosovo i albanski narod pred nama". "Zauvek vaš, do kraja", zaključio je Tači.

On je danas ranije izjavio 26. juna da “niko ne može da promeni istoriju Kosova”, u prvom komentaru nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je protiv njega podneta optužnica za ratne zločine.

Komentar je objavio na društvenoj mreži Instagram, a uz njega je objavio i logo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Radio Slobodna Evropa saznaje da se predsednik Kosova nalazi u Beču i da se razmatraju mogućnosti za njegov povratak, budući da je aerodrom u Prištini još uvek zatvoren usled pandemije. Otvaranje aerodroma je najavljeno za 28. jun.

Vest o optužnici zatekla ga je na putu za Vašington, gde je 27. juna trebao da se održi sastanak u Beloj kući sa Srbijom uz posredovanje specijalnog predstavnika predsednika SAD za dijalog dve zemlje Ričarda Grenela (Richard Grenell). Zbog optužnice je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu. Učešće na sastanku je otkazao i premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Šta se navodi u optužnici?

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je u sredu da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se: „Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Zbog čega se Tužilaštvo obratilo javnosti?

Weber: Optužnicom protiv imuniteta - Dijalog ponovo u zastoju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:18 0:00

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

XS
SM
MD
LG