Dostupni linkovi

Identifikovane lokacije više adresa sa kojih stižu dojave o bombama u Srbiji


Ministar policije Aleksandar Vulin predsedavao je sednicom Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma na kojoj se razgovaralo o učestalim pretnjama o podmetnutim bombama u objektima širom Srbije, 1. jun 2022.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 1. juna da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su u proteklom periodu stigle poruke o postavljenim bombama i da su o svemu obavešteni inostrani partneri od kojih se, kako je naveo, očekuje adekvatna reakcija.

"Ostvarena je saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske", rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vulin je na sednici Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma rekao i da je policija identifikovala i procesuirala sve one koji su u proteklom periodu slali dojave o postavljenim bombama sa teritorije Srbije.

On je dodao da je u prvih pet meseci prošle godine izvršeno 10 kontradiverzionih pregleda, a u istom periodu ove godine čak 1.046.

Tokom maja u više od 300 škola širom Srbije stigle su dojave o bombama, a na meti pretnji bili su i tržni centri, restorani, železnička stanica, zoološki vrt, mostovi.

Policija je 18. maja saopštila da je identifikovano više zemalja iz kojih su stizale preteće poruke i lažne dojave o bombama.

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, saopštila je policija.

Navedeno je da su lažne prijave o bombama stizale i od građana Srbije, a da ih je policija identifikovala i procesuirala.

Dojave o podmetnutim bombama upućene su krajem maja i na adrese institucija i škola u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG