Dostupni linkovi

Dojave o podmetnutim bombama u policijskim stanicama u Sarajevu lažne


Policija i vatrogasci ispred srednješkolskog centra u Doboju, nakon dojave o bombi, 1. jun 2022.
Policija i vatrogasci ispred srednješkolskog centra u Doboju, nakon dojave o bombi, 1. jun 2022.

Dojave o podmetnutim bombama upućene u srijedu, 1. juna na adrese policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) su lažne, potvrdio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH.

"Jutros u 9:35 sati je zaprimljena dojava o navodno postavljenim bombama u više objekata policijske uprave MUP-a KS. O navedenom je odmah obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva KS i odmah je izvršen kontradiverzioni (KDZ) pregled navedenih objekata. Tokom dana su izvršeni KDZ pregledi svih objekata i tom prilikom je ustanovljeno da se radi o lažnim prijavama”, saopćio je Hadžiabdić.

Prethodno su istog dana upućene slične prijetnje na adrese nekoliko osnovnih škola u entitetu Republici Srpskoj (RS).

Pregledi u RS-u u toku

MUP RS je saopćio da su policijski službenici do 12:00 sati izvršili protivdiverzione preglede u 222 osnovne i srednje škole u RS-u te je utvrđeno da su dojave lažne.

Do tad je policiji prijavljeno da je 429 osnovnih i srednjih škola širom tog entiteta zaprimilo e-mail s porukom prijetećeg sadržaja i policijski službenici su pokrenuli pregled objekata.

Iz MUP-a RS su naveli da nadležne policijske uprave u saradnji sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS provode istragu u cilju identifikacije lica koje je poslalo ove prijetnje.

Policija je saopćila da je utvrđeno nekoliko “IP adresa” iz inostranstva.

"Policijski službenici MUP-a RS izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske, a na osnovu e-maila koji je zaprimljen da je u više škola širom RS postavljena bomba. U školama gdje nije još završen protivdiverzioni pregled, lice mjesta se obezbjeđuje i one neće biti otvorene, dok god se pregled ne završi, odnosno ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji", navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da se nastava odvija nesmetano u svim školama u kojima je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi o postavljenim eksplozivnim napravama.

Trivić je rekla da je ovo ministarstvo, nakon informacije od osnovnih i srednjih škola o prijetećem e-mailu, odmah informisalo MUP RS o svim saznanjima i postupilo u skladu sa protokolima.

Trivić: Nastava se nastavlja nakon pregleda
Trivić: Nastava se nastavlja nakon pregleda

“Svi direktori osnovnih i srednjih škola su, u ranim jutarnjim časovima, informisani da se odgodi ulazak djece u školske prostorije do prijema odobrenja o bezbjednosti u školi, a nakon pregleda prostorija od pripadnika MUP-a”, navela je Trivić.

Iz Ministarstva je saopšteno da su direktori škola kontaktirali policijske stanice u svojim jedinicama lokalnih samouprava, a u školama koje su pregledane utvrđeno je da je riječ o lažnim dojavama.

Prijetnje školama, vladi, opštini i sudu

Krajem maja, dojave o bombama su stigle i na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu.

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, kazao je 25.maja da će se dojave o postavljenim bombama tretirati kao "teroristički čin".

"Sve ukazuje na to da bi se moglo raditi na krivičnom djelu terorizma koje će biti kao takvo i tretirano. S obzirom na nadležnosti, Federalna uprava policije će, pod direktnim nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela", kazao je Selimović na konferenciji za medije, 25. maja.

U Srbiji su u posljednjih nekoliko sedmica učestale lažne dojave o bombama. Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

"Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije", stoji u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, identifikovali su lokacije ukupno 19 e-mail adresa sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

XS
SM
MD
LG