Dostupni linkovi

Više od 200 lažnih dojava o bombama u školama u Srbiji, saopštilo Ministarstvo prosvete


Medicinska škola u Beogradu u koju je stigla dojava o postavljenoj bombi
Medicinska škola u Beogradu u koju je stigla dojava o postavljenoj bombi

Policija u Srbiji izvršila je pregled ukupno 224 škole u Novom Sadu na severu zemlje, Nišu i Leskovcu na jugu, koje su prethodno dobile dojavu da je postavljena eksplozivna naprava, i utvrđeno je da su dojave bile lažne, saopštilo je 20. maja Ministarstvo prosvete Srbije.

Dojavu o postavljenoj bombi na teritoriji Novog Sada dobilo je 137 škola, a do 13 časova ekipe MUP-a pregledale su 125 ustanova. U Nišu izvršen je pregled 56 škola, od 71 koliko je dobilo dojavu. U Leskovcu dojavu je dobila 91 škola, a do 13 časova pregledano je 43 škole, piše u saopštenju.

U školama koje još nisu pregledane nastava će se odvijati onlajn.

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese škola u Novom Sadu, kao i nekih škola u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je ranije 20. maja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kako se navodi, u cilju bezbednosti učenika škole su obavestile Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) o pretnji i policijske ekipe su na terenu.

"Do okončanja kontradiverzionog pregleda nastava će se odvijati onlajn", saopštilo je Ministarstvo prosvete dodajući da će učenici će biti vraćeni u klupe nakon bezbednosne potvrde.

Dodaje se da će o načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu škole obavestiti učenike i njihove roditelje redovnim kanalima komunikacije.

Iz Pokrajinske vlade Vojvodine su saopštili da su dojave o bombama stigle 19. maja uveče na imejl adrese direktora svih osnovnih škola na teritoriji Školske uprave Novi Sad, koja obuhvata Južnobački i Sremski okrug.

Prethodnog dana ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je policija utvrdila da su sve dotadašnje dojave o bombama u školama bile lažne, prenosi Beta.

On je za televiziju Pink podsetio da je proteklih dana bilo mnogo dojava o postavljenim bombama u školama, posebno u Beogradu, i da su sve "konačno pregledane".

Naglasio je da je u "100 odsto slučajeva bilo reč o lažnim dojavama".

Kako je ranije izjavio pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava je 18. maja bila organizovana onlajn, jer su obavljani pregledi nakon dojava o postavljenim bombama.

U Srbiji je i u sredu, 18. maja, upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Dojave su pristigle elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Serbia za Rusiju.

Branko Ružić je za televiziju Pink rekao da je koordinacija i saradnja policije i Ministarstva prosvete bila izuzetna.

Prema njegovim rečima, očigledna namera onih koji su slali anonimne dojave je bila da se "iznure svi državani resursi i da se parališu društvo i država".

Vulin: Cilj napada je da Srbija ne odlučuje samostalno

"Svaki napad počne sa rečenicom - Zato što niste uveli sankcije Rusiji, mi ćemo vam uraditi ovo ili ono. To je motiv za ove pretnje i jasna poruka šta se očekuje i traži od nas", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin za TV Pink 20. maja na pitanje o stotinama lažnih dojava o bombama.

Vulin je rekao da je cilj ovih napada da Srbija ne odlučuje samostalno i da odluke donosi pod pritiskom.

"Mi smo prethodnih dana locirali 19 adresa sa kojih su stizale pretnje, ali ima više stotina napada svakog dana i jedan deo smo uspeli da pronađemo. O tome smo obavestili naše partnere i u međunarodnoj policijskoj zajednici, ali i bilateralno smo se obratili zemljama sa čijih teritorija su dolazili ovi napadi", rekao je Vulin.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 18. maja, pretnje su stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje.

Niška policija je identifikovala četvoricu maloletnika koji se sumnjiče za lažno dojavljivanje o bombi u Gimnaziji "Bora Stanković", saopštila je 19. maja lokalna policija grada na jugu Srbije, prenosi agencija Beta.

Oni se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru, kupili SIM karticu, a potom prijavili da će eksploziv biti aktiviran za pola sata, navela je Policijska uprava Niš.

Kako je Beta ranije javila, škola je odmah evakuisana, a dojava o bombi bila je anonimna.

Vuin je 20. maja poručio građanima Srbije da pomognu policiji, a ne da otežavaju lažnim prijavljivanjima bombe jer "misle da je to duhovito i pametno".

Ovo je treća dojava o podmetnutoj bombi u Nišu u poslednjih mesec dana.

Kontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je prijava lažna.

Protiv osumnjičenih, od koji dvojica imaju 17 godina a dvojica 16 godina, biće podneta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda.

Ova dojava je stigla 18. maja, kada je u Srbiji upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Javni objekti širom Srbije su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama, a samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Meta dojava, koje su stigle elektronskom poštom, bili su i zoo vrt, aerodromi, tržni centri, letovi Er Srbije za Rusiju, mostovi.

XS
SM
MD
LG