Dostupni linkovi

Mađarska usvojila zakon koji bi mogao ukinuti univerzitet CEU u Budimpešti


Protest studenata u Budimpešti, 2. aprila

Mađarska je usvojila u utorak zakon koji bi mogao dovesti do zatvaranja Univerziteta Srednje Europe (CEU), koji je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder George Soros.

Potpredsjednik CEU Liviu Matei, je rekao da je usvajanjem ovog zakona jedna država EU prvi put napala akademske slobode i autonomiju univerziteta. Ustvrdio je da je CEU uvijek radio u skladu sa zakonom i da u suprotnom vlada ne bi morala da usvaja zakon čija je meta CEU.

Potpredsjednik CEU: Napad na univerzitetsku autonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Novi zakon, predstavljen 28. marta u parlamentu, usvojen je ubrzanim postupkom sa 123 glasa za i 38 protiv, javlja AFP.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koji osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u zemlji porijekla. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, je jedini međunarodni univerzitet koji nema kampus i negdje drugdje.

Odredba zakona se posebno odnosi na CEU, anglofonu ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma sa ciljem promocije "dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu".

Orban, inače i sam nekada Soros stipendista, žestoki je kritičar liberalnih civilnih organizacija koje financira Soros, optužio je CEU da "vara" mađarski zakon.

Dio zakona određuje da strani univerziteti mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države, potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

Obraćajući se parlamentu prije glasovanja Orbanov ministar za ljudske potencijale rekao je da institucije koje podržava Soros nastoje potkopati mađarsku vladu "izbjegavajući demokratska pravila", navodi Reuters.

"Organizacije Georgea Sorosa koje djeluju u Mađarskoj i diljem svijeta su upravo takvi pseudo-civilni činitelji i mi smo predani tome da iskorijenimo takvu aktivnost svim raspoloživim zakonitim sredstvima", rekao je Zoltan Balog.

Prijetnje koje vise nad tom ustanovom izazvale su proteste zadnjih dana. Više od 900 studenata iz čitavog svijeta, među kojima 18 dobitnika Nobelove nagrade, potpisalo je peticiju zahtijevajući povlačenje zakona, što je podržao i Vašington.

U nedjelju je oko 10.000 osoba demonstriralo u Budimpešti u znak podrške ustanovi a novo okupljanje predviđa se u utorak popodne.

CEU ima 1.800 upisanih polaznika iz 100 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke nauke, po poretku QS World University Rankings.

Orban je u ponedjeljak izrazio "spremnost pregovarati sa SAD-om" na temu budućnosti sveučilišta koje ima rok do februara 2018. da se povinuje novom zakonu.

XS
SM
MD
LG