Dostupni linkovi

Deo socijalnih radnika podržao zahteve lekara - potpisnika 'Ujedinjeni protiv kovida'


Bolnica Bežanijska kosa u Beogradu, 25. jula. 2020. godine. Ilustrativna fotografija
Bolnica Bežanijska kosa u Beogradu, 25. jula. 2020. godine. Ilustrativna fotografija

Preko 200 socijalnih radnika i ostalih profesionalaca koji pružaju usluge iz domena socijalnog rada, potpisalo je podršku lekarima okupljenima u grupi "Ujedinjeni protiv kovida"

„Izvorni mandati zaposlenih na poslovima socijalnog rada zasnivaju se na vrednostima borbe za ljudska prava i socijalnu pravdu. Ujedinjeni, pružamo podršku zdravstvenim radnicima u borbi protiv nepravednih uslova rada i lažnog prikaza situacije u kojoj se nalazimo, a koja je prisutna u javnosti“, navodi se u proglasu koji trenutno potpisuje 215 zaposlenih u oblasti socijalnog rada.

„Vrednosti kojima se vodimo u našem radu i etička odgovornost svakog od nas nam nalaže da podržimo naše zdravstvene radnike u borbi za istinu, slobodu i pravdu i kažemo stop medijskoj i državnoj torturi“, stoji u ovom proglasu.

Preko 2.700 lekara okupljenih oko zajedničkog proglasa "Ujedinjeni protiv kovida", potpisima je tražilo smenu Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje korona virusa.

U apelu koji su potpisali, traži se da se „stane na put politizaciji struke, da se imenuju novi članovi Kriznog štaba i da se istraže navodi o zataškavanju broja preminulih i zaraženih korona virusom“.

Pre socijalnih radnika, lekare su u njihovim zahtevima podržali i prosvetari, naučna zajednica, advokati, umetnici, civilni sektor i brojni građani u onlajn peticijama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja i rukovodi Kriznim štabom, peticiju je ocenila „napadom na predsednika Srbije“.

"Ja sam se … nakon sednice Kriznog štaba izvinila svim stručnjacima koji sede u njemu, koji nisu političari. Oni su uvek tu, na raspolaganju državi, i svi ovi napadi nisu napadi na njih, to su napadi na Aleksandra Vučića a onda i na nas posledično", navela je Brnabić na televiziji Pink 24. jula.

Članica Kriznog štaba Srbije i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da "svaka vrsta kritike treba da postoji", ali da iz otvorenog pisma lekara "nisu čuli nikakve konkretne predloge".

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon je u svojim reakcijama na peticiju više puta naglasio da lekari-potpisnici i štab imaju istog neprijatelja – korona virus. Rekao je i da mu "nije prijatno" zbog inicijative i da poštuje kolege koje su potpisale apel.

Ipak, Kon je za Radio-televiziju Srbije 25. jula napomenuo da je štab "postavila država" i da će on otići samo ako ga država i razreši.

Inače, pre samog lekarskog apela "Ujedinjeni protiv kovida", opoziciona poslanica u prošlom sazivu Skupštine Marinika Tepić zajedno sa advokatom Vladimirom Todorićem podnela je krivičnu prijavu protiv članova Kriznog štaba - premijerke, ministra zdravlja i četiri lekara, zbog "svesnog obmanjivanja javnosti" i "sumnje u izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanja života i zdravlja".

Od 30. juna, kada je prijava podneta, nadležni nisu javno reagovali.

XS
SM
MD
LG