Dostupni linkovi

Urgencija sudu da postupi po prijavi protiv Kriznog štaba Srbije


Vladimir Todorić, Marinika Tepić i Rade Panić ispred tužilaštva u Beogradu, 23. jul

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, advokat Vladimir Todorić i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić podneli su urgenciju Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da postupi po krivičnoj prijavi protiv Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Oni su 30. juna podneli krivičnu prijavu protiv premijerke Srbije Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i četiri lekara člana Kriznog štaba, "zato što su svesno obmanjivali javnost" povodom početka, trajanja i toka epidemije korona virusa, a u vezi sa održavanjem izbora, kao i "zbog sumnje u izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanja života i zdravlja".

Na konferenciji za novinare ispred suda, Marinika Tepić je izjavila da nije bilo reakcija ili odgovora nadležnih na krivičnu prijavu, a da je u međuvremenu više hiljada ljudi potpisalo peticiju podrške toj prijavi.

"Imamo dokaze da su se članovi Kriznog štaba stavili u ulogu političkih komesara i da su saopštavanja svega što se dogadjalo stavili u interes (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, vladajuće partije i bratije", kazala je Tepić.

Ocenila je da je šteta koje je Krizni štab naneo "nemerljiva", a da su sada na udaru lekari koji su potpisom podržali, između ostalog, i zahtev za smenu Kriznog štaba.

Marinika Tepić
Marinika Tepić

Advokat Vladimir Todorić kazao je da ne postoji namera da se prisvoje i politizuju zahtevi koje je do sada podržalo više od 1.000 zdravstvenih radnika, već žele da im pruže podršku i daju platformu "da se čuje njihov glas".

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio je da načelnici i direktori zdravestvenih ustannova, kao i neki sindikalci zabranjuju lekarima da iznose informacije koje se tiču javnosti zbog čega im se preti otkazima.

Panić je izneo zahtev njegovog sindikata da se oformi "Republička stručna komisija za zaštitu od zaraznih bolesti", što je propisano zakonom, a koja bi radila umesto Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG