Dostupni linkovi

Opozicioni SNP (ne)menja kurs


Sjedište SNP-a u Podgorici, arhiva, foto:Savo Prelević
Sjedište SNP-a u Podgorici, arhiva, foto:Savo Prelević
Da li ima sve više naznaka o tome da je vjerovatna prekompozicija na političkoj sceni Crne Gore? Pitanje koje je pokrenuto nakon prvih najava o povlačenju premijera Đukanovića dobija na značaju poslije niza poteza u najjačoj opozicionoj SNP, koji bi mogli da signaliziraju udaljavanje te partija od opozicije i približavanje vladajućoj DPS. Šta o tome kažu partijski funkcioneri i politički analitičari?

Najnoviji potez Socijalističke Narodne partije da na odboru za ekonomiju podrži vladajuću DPS u usvajanju izvještaja regulatorne agencije za energetiku, kome su se, osim u ostatku opozicije oštro protivili i u Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće koalicije, pokrenuo je lavinu spekulacija o tome da li u najjačoj opozicionoj stranci mijenjaju kurs.

Sumnje podgrijavaju i najave da će poslanik te partije Srđa Božović ući u novi Savjet Centralne Banke. No oni koji čitaju između redova najviše povoda za pretpostavku kako SNP polako napušta opozicioni front i približava se DPS vide u nacrtu programa te partije koje će biti razmatran na kongresu u novembru.

Ranija stavka u kojoj je SNP eksplicitno odbijala mogućnost savezništva sa partijama na vlasti, čak i na lokalnom nivou, izbrisana je. No sve spekulacije
Aleksandar Damjanović
odbacio je funkcioner te partije Aleksandar Damjanović negirajući da će to dovesti u pitanje SNP-ov opozicioni angažman. Ista očekivanja imaju i predstavnici ostalih opozicionih stranaka.

"Ja zaista mislim da nema nikakvog povoda da se bavimo tim spekulacijama, sa jedne strane a sa druge, iskreno, vjerujemo u svijest kolega iz SNP o tome koliko je značajno opoziciono jedinstvo u ovome trenutku kada se Crna Gora bliži raspletu ove više decenijske drame, približavamo se odlasku Đukanovićevom i jednoj novoj podjeli karata na političkoj sceni i mislim da su u ovom trenutku svi politički činioci u opoziciji svjesni značaja očuvanja jedinstva u opoziciji", smatra Koča Pavlović iz Pokreta za Promjene.

I u Novoj Srpskoj Demokratiji uzdaju se u saradnju sa SNP sve do, kako kaže Jovan Vučurović, rušenja aktuelnog režima.

"Mi, SNP i PZP smo kroz koaliciju 'Bolja Crna Gora' ostvarili zavidan nivo povjerenja i očekujem da i u narednom periodu djelujemo zajedno. Naravno, svaka partija ima svoje posebnosti i interese i načine kako da dođe do realizacije svojih programskih načela. Međutim, siguran sam da niko u opoziciji neće učiniti bilo šta što bi ugrozilo jedinstvo opozicije i išlo na ruku DPS jer desetine hiljada birača od nas očekuje da nastavimo zajedničko djelovanje i najzad srušimo vlast koalicije DPS – SDP", kaže on.

Za političkog analitičara Dragan Rosandića postoje znaci de se do kraja godine očekuju dešavanja na političkoj sceni Crne Gore. Uvod u njih trebalo bi da bude povlačenje Mila Đukanovića sa premijerske funkcije i opozicija se za to očigledno priprema.
Mi, SNP i PZP kroz koaliciju 'Bolja Crna Gora' ostvarili smo zavidan nivo povjerenja i očekujem da i u narednom periodu djelujemo zajedno, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji


"Po meni je to zauzimanje nekih pozicija, otvaranje nekih mogućnosti, širih. Moguće da se tu računa u opozicionim strankama pa i kod samog SNP-a na neku varijantu tehničke vlade, prelazne vlade, ukoliko dođe do tih nekih ozbiljnijih pomjeranja na političkoj sceni, a da im tim programskim dokumentima ne bi bile baš svezane ruke. Očigledno je da se ovaj dvadesetogodišnji period vlasti jedne partije, izgleda približava kraju, da se negdje, koliko ja mogu da vidim, i kod međunarodne zajednice pojavljuju pukotine u tom jedinstvenom mišljenju da se podržava ova DPS-SDP koalicija i da ima sve glasnijih zahtjeva da je vrijeme za promjene", smatra Rosandić.

Na pitanje da li rasplet na političkoj sceni nakon Đukanovićevog odlaska može da rezultira ponovnim savezništvom DPS i SNP koji su nekada činili jedinstvenu partiju, Rosandić odgovara kako mu se čini da se za mogućnost saradnje sa vladajućom partijom podjednako pripremaju svi.

"Jer je očigledno da opozicija u ovakvom stanju, u ovakvoj konstalaciji na izborima koji se organizuju na ovaj način nema šasne i oni očigledno očekuju neki miks sa strane. Sami ulazak SNP i DPS meni ne liči na nešto moguće iz prostog razloga što DPS ne treba snažna partija za koaliciju, nego mu je potreban neka manja partija koja mu obezbjeđuje većinu ali koja je manja partija. Partija poput SNP naravno da ne odgovara režimu jer to onda nije više apsolutna kontrola na koju su oni navikli", zaključuje sagovornik RSE.

*****
Mogli bi vas interesovati i tekstovi:
Opozicija konačno sa jedinstvenim stavom
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik


XS
SM
MD
LG