Dostupni linkovi

Smjena članova Regulatorne agencije za energetiku?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iako nezadovoljstvo ukupne javnosti, ali i većine političkih partija, radom Regulatorne agencije za energetiku, traje već duže vrijeme, članovi Agencije i dalje brane svoje stavove, među kojima je najsporniji da građani koji redovno plaćaju račune za električnu energiju, moraju da plate i ukradenu struju.

Sada je sasvim izvjesno, da će članovi RAE, konačno za svoj rad snositi i određene posljedice.

Ukoliko Skupština ne usvoji izvještaj Regulatorne agencije za energetiku za prvo polugodište tekuće godine, članovi ovog tijela će biti smijenjeni. Pošto, pored opozicije, nezadovoljstvo radom Regulatorne agencije za energetiku, energično iskazuje i manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija, sada je već sasvim izvjesno da će svim sadašnjim članovima, ovog nezavisnog tijela, koje reguliše tržište energetike, prestati mandat.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je, tokom današnje sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju jasno rekao da će ova partija glasati protiv predloženog izvještaja, a jednog od predstavnika Agencije Dragana Bojovića pozvao da podnese ostavku, zbog nelegitimnih pokušaja obezbjeđivanja političke podrške.

"Neusvajanjem ovog izvještaja stiču se zakonski uslovi da postojeći sastav Regulatorne agencije bude razriješen. Dakle, SDP kolega Šehović i ja nećemo podržati usvajanje vašeg izvještaja iz dva, vrlo precizna razloga: prvi je – nedopustiva politizacija i pokušaj uticanja na poslanike mimo Ustav Crne Gore. Drugi je to što se ne slažemo sa tolerisanjem ne efikasnosti rada Elektroprivrede Crne Gore na način što ono što je plaćanje kradene struje ostavljeno na teret onih koji redovno plaćaju struju", objasnio je on.

Podsjetimo. Cijena kilovat-sata je od Nove godine pojeftinila za 10, odnosno, 19 posto zavisno od vrste brojila. Međutim, računi za struju koju su građani potrošili tokom januara izazvali su, kod potrošača, pravi šok. Nakon žestokih negodovanja ukupne javnosti, oglasili su se predstavnici Regulatorne agencije za energetiku, koji su jednostavno rekli da neko mora da plati sve gubitke u koje spada i ukredena struja, pa su redovne, poštene platiše postali žrtve onih koji kradu struju, Elektroprivrede i Regulatorne agencije.

Najskuplja struja u regionu

Uprkos nezadovoljstvu građana, većinskoj političkoj volji i elementarnoj logici, u Regulatornoj agenciji i dalje smatraju da su dobro obavili posao, iako su potrošači struje koji redovno izmiruju račune kažnjeni, jer moraju da plate i račune koje su napravilli oni koji kradu struju.

"Smatramo da je to zaista dobro, dobro urađeno i da trenutno cijena od oko 7, 4 centa po kilovat satu da je to dobro odmjereno. To može biti stvar subjektivnog doživljaja ali mi slatramo da je to dobro odmjereno", tvrdi član odbora Regulatorne agencije Branko Kotri.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović kaže da će ova opoziciona partija glasati protiv predloženog izvještaja. Radulović upozorava građane Crne Gore da plaćaju najskuplju struju u regionu, osim Hrvatske, te da treba da plaćaju samo 60 posto računa, a da ostatak od 40 posto ide direktno u džepove tajkuna.

"Gubici prenosa u Evropi su dva posto, maksimum.Ovdje se prenos, međutim plaća 27,6 plus gubitak od 5,6 posto. U Evropi je gubitak po osnovu distribucije je oko pet posto. U okruženju, na primjer u Bosni je ispod 10 odsto a kod nas, slušajte dobro građani Crne Gore cijena iznosi 109 posto. Dalja stavka su gubici na distribuciji koje ova gospoda razračunava. 30,8 posto! I treća stavka su fiksni dio 7,6 posto za korištenje distributivne mreže. Koja je ovo matematika, ljudi", zapitao se Radulović.

Predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista Zarija Franović je jedini rekao da će ova partija podržati izvještaj Regulatorne agencije za energetiku, a poslanik opozicione, Nove srpske demokratije Radojica Živković, iako nezadovoljan radom Agencije, smatra da ona ipak nije pravi način

"Ja ne smatram da su krivi jer bi oni bili odgovorni da su nezavisna agencija. Ali ako su oni zavisni od Vlade nemojmo da dajemo neki veliki značaj agenciji a znamo da ona to ne radi."

Neočekivan obrt: I opozicija se pridružila vladajućoj DPS

Neočekivan obrt: I opozicija se pridružila vladajućoj DPS

Uprkos očekivanjima, da će protiv izvještaja Regulatorne agencije za energetiku, glasati sve opozicione partije, Socijalistička narodna partija se pridružila vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista i glasala za izvještaj, čime je ovaj dokument dobio zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Iako će konačnu riječ o polugodišnjem Izvještaju Regulatorne agencije ze energetiku dati Skupština, već sada je jasno da je dio opozicije pristao da podrži diskriminaciju građana koji redovno izmiruju račune za električnu energiju.
XS
SM
MD
LG