Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija konačno sa jedinstvenim stavom


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nakon višemjesečnih sukoba unutar crnogorske opozicije, koji su kulminirali tokom predizborne kampanje, opozicione stranke su uspjele da postignu zajednički dogovor o raspodjeli mjesta u odborima i skupštinskim tijelima crnogorskog Parlamenta. Tim zajedničkim stavom, ući će u novu rundu pregovora s vladajućom koalicijom, koja treba da odobri opoziciji da zauzme čelne pozicije u uticajnim skupštinskim odborima. Vladajuća koalicija za sada odbija da prepusti opoziciji ključne resore za sigurnost, odbranu i budžet.

Možda po prvi put u prethodnih nekoliko godina opozicioni lideri su postigli dogovor, a da tome nijesu prethodile svađe, napuštanje pregovora i međusobne teške optužbe. Prema dogovoru opozicionih lidera, ovim strankama bi trebalo da pripadnu čelna mjesta u Odboru za bezbjednost i odbranu, Odboru za budžet, politički sistem i Odboru za ljudska i manjinska prava. Takođe, opoziciji pripada čelno mjesto u Nacionalnom savjetu za evropske integracije i jedno potpredsjedničko mjesto u Skupštini Crne Gore. Kako je dogovoreno, Socijalistička narodna partija bi, kao stranka koja je osvojila najviše mjesta u Parlamentu, zauzela polovinu navedenih funkcija, dok će ostale opozicione stranke podijeliti drugu polovinu.

Svi opozicioni lideri su izrazili zadovoljstvo što je dogovor postignut. Potpredsjednik Nove srpske demokratije Goran Danilović:

"Parlamentarna opozicija se dogovorila oko toga na koji ćemo način zastupati opšti javni interes, a samim tim i interes naše opozicije. Meni se čini da smo to uradili do detalja."

Prema riječima potpredsjednika Pokreta za promjene Branka Radulovića, opozicija je odlučila da preko odbora kontroliše ključne oblasti, budžet, sistem bezbjednosti i politički sistem zato što na to upućuje jedna od rezolucija Savjeta Evrope:

"U toj preporuci decidno stoji sljedeće - da se demokratski kapacitet svakog parlamenta mjeri prema učešću i odlučivanju opozicije u njegovim radnim tijelima, prije svega u njenoj zakonodavnoj i kontrolnoj funkciji. Imajući to u vidu, mi smo se odredili prema četiri odbora da nama pripada u odnosu na ono 45 posto, a imajući u vidu tu kontrolnu funkciju odbora, odredili smo se da od tih četiri odbora budu i dva odbora: Odbor za budžet i Odbor za bezbjednost."


Sa ovim paketom zahtjeva opozicione stranke će ući u dijalog sa partijama vladajuće koalicije koje imaju većinu, jer su glasovi vladajuće koalicije ključni za formalizovanje odluka opozicije. Prema riječima portparola Demokratske partije socijalista Rajka Kovačavića, zahtjevi opozicije su nerealni. Kovačević je za Radio Antena M rekao da je opozicija i u ranijem periodu pokušala da zloupotrijebi čelna mjesta u odborima:

"Crnogorska opozicija prije svega mora objektivizirati sliku o sebi kao i postignutom rezultatu na prijevremenim parlamentarnim izborima 29. marta ove godine. Kada to učine, odnosno kada realno sagledaju stepen iskazanog im povjerenja vidjeće da su ti njihovi zahtjevi za predsjedavanjem većinom skupštinskih odbora nerealni. Pored ovoga i određena iskustva iz prethodnog perioda kada su predsjedavajući određenim radnim tijelima vršili izvjesnu zloupotrebu tih funkcija u cilju partijske promocije i dijelom opstruiranja izvornih nadležnosti tih odbora nas ne ohrabruju da im se većina skupštinskih odbora u narednom veoma zahtjevnom periodu da na povjerenje."


Socijalistička narodna partija će, osim Odbora za budžet, tražiti i potpredsjedničko mjesto u crnogorskom Parlamentu, međutim, vladajuća koalicija je ranije najavila da neće podržati takvo rješenje zato što Socijalistička narodna partija ne poštuje državne simbole Crne Gore. Na pitanje kakav odnos očekuje od vladajuće koalicije prema zahtjevu da kandidat SNP-a bude potpredsjednik skupštine predsjednik stranke Srđan Milić je rekao:

"Ja sam rekao da u poslovniku o radu Skupštine Crne Gore ne postoji niti jedan element o kojem ste vi govorili, a definisali ste ga kao politička volja parlamentarne većine. Vidjećemo šta će biti politička volja parlamentarne većine, posve će ići vas i javnost u Crnoj Gori da sam je bio izabran za predsjednika Nacionalnog savjeta za evropske integracije u prethodnom periodu bez obzira što se znao moj stav vezan za pitanje koje ste vi pokrenuli."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG