Dostupni linkovi

Google zaprepašten navodnim hakiranjem NSA


BBC

Google se razbjesnio nakon što je objavljen izvještaj u kojem se navodi da je američka Državna sigurnosna agencija (NSA) hakirala njegove podatke. Googleov službenik je rekao da kompanije nije bila svjesna ovih navodnih aktivnosti, i dodao da postoji „hitna potreba za reformom“.

Komentari su uslijedili nakon objave izvještaja Washington Posta zasnovanim na podacima koje je procurio Edward Snowden, koji tvrdi da je NSA hakirala povezane centre podataka Googlea i Yahooa.

Direktor NSA tvrdi da agencija nije imala pristup računarima kompanija.

Gen Keith Alexander je rekao za Bloomberg TV: „Nismo autorizovani da ulazimo u servere američkih kompanija i uzimamo podatke.“ Međutim, dopisnici tvrde da ova izjava ne predstavlja negiranja najnovijih tvrdnji.

"Proširenje enkripcije"

Informacije su otkrivene u dokumentima koje je objavio bivši obavještajac Edward Snowden, kojem je omogućen privremeni azil u Rusiji i kojeg američke vlasti traže zbog neautorizovanog objavljivanja podataka. U dokumentu se navodi da su milioni podataka dnevno skupljani sa internih mreža internet giganta. Navodi se da je NSA presretala podatke u jednom trenutku dok su prolazili kroz optičke kablove i druge djelove mreže koji su povezivali centre podataka kompanija, dok sami serveri nisu bili meta.

Podaci su presretani van SAD-a, stoji u dokumentima. Podaci koje je agencija skupila, koji se kreću od metapodataka do teksta, audia i videa, su provjeravani kroz NSA-in program pod imenom 'Muscular' uz suradnju sa britanskom državnom agencijom za komunikacije (GCHQ), navodi se u dokumentima.

NSA već ima direktan pristup korisničkim računima Googlea i Yahooa kroz odobreni program pod imenom "Prism". Googleov glavni pravni službenik David Drummond je rekao da Google nije omogućio pristup svojim sistemima bilo kojoj vladi.

„Već dugo smo zabrinuti zbog mogućnosti ove vrste špijuniranja, i zato smo nastavili širiti enkripciju preko sve više Google servisa i linkova, posebno linkova u 'slideu',“ naveo je Drummond u svojoj izjavi.

„Zaprepašteni smo time šta je vlada sve bila voljna uraditi da presretne podatke naših privatnih mreža, i jasno nam je da postoji potreba za hitnom reformom.“

Logo
Logo
Glasnogovornik Yahooa je naveo da kompanija ima „striktne kontrole za zaštitu naših centara podataka, i nismo omogućili pristup našim centrima podataka NSA ili bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji“.

Glasnogovornik NSA je negirao navode Washington Posta da je agencija sakupila „ogromne količine podataka američkih građana na ovaj način“.

Posljednje otkriće je objavljeno samo nekoliko sati nakon što je njemačka delegacija obavještajaca stigla u Washington radi razgovora sa Bijelom kućom nakon tvrdnji da je SAD prisluškivala mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dva najbitnija savjetnika gospođe Merkel, savjetnik za vanjsku politiku Christoph Heusgen i obavještajni koordinator Guenter Heiss, učestvuju u razgovorima, što jasno pokazuje koliko je ozbiljno Merkelova shvatila situaciju. Naredne sedmice, direktori njemačkih špijunskih agencija će se susreti sa svojim kolegama u Washingtonu.

"Neumjesno i neprihvatljivo"

Šef američkog obavještajnog sektora je branio nadgledanje stranih lidera kao ključni cilj operacija, ali se SAD sada suočava sa rastućom ljutnjom zbog izvještaja o špijuniranju svojih saveznika.

Također je objavljeno da je NSA nadgledala francuske diplomate u Washingtonu i Ujedinjenim narodima, kao i da je prisluškivala milione francuskih i španskih telefonskih poziva u sklopu projekta nadgledanja svojih saveznika.

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Španski premijer Mariano Rajoy je rekao da ako je Španija bila meta NSA, to je „neumjesno i neprihvatljivo ponašanje partnera“. Međutim, Gen Alexander je rekao „tvrdnje... da je NSA prikupila desetine miliona telefonskih poziva (u Evropi) su apsolutno netačne“.

Agencija je u srijedu negirala navode italijanskih medija da je nadgledala komunikacije u Vatikanu. UN je rekao da su ih američke obavještaje agencije uvjerile da njihove komunikacije „nisu niti će biti nadgledane“, ali nije naveo da li se to dešavalo u prošlosti.

Direktor NSA James Clapper je u utorak svjedočio pred obavještajnim komitetom Predstavničkog doma i naveo je da su veliku količinu podataka koje pominju strane novinske agencije ustvari prikupile evropske obavještajne službe i kasnije omogućila NSA pristup istima.

Rekao je da i strani saveznici rutinski špijuniraju američke zvaničnike i obavještajne agencije.

Prevela: D.F.
XS
SM
MD
LG