Dostupni linkovi

Putin: Snowden je slobodan u tranzitnoj zoni aerodroma, trebao bi ići što prije


Unutrašnjost aviona na letu za Kubu, na kojem se očekivao Edvard Snowden
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da je bivši bivši zaposlenik CIA Edward Snowden slobodan i da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

"Gospodin Snowden je slobodna osoba. Što prije odabere konačnu destinaciju, to bolje za njega i za nas," kazao je Putin je na konferenciji za novinare u Finskoj.

On je takođe kazao da se nada da slučaj Snowden neće narušiti odnose sa SAD, ali da ga Rusija neće izručiti.

"Mi možemo izručiti strane državljane samo ako imamo odgovarajući međunarodni sporazum o izručenju kriminalaca sa tim zemljama," kazao je Putin, dodajući da Snowden nije počinio nikakav zločin u Rusiji.

On je američke optužbe na račun Rusije u vezi sa slučajem Snowden odbacio kao "buncanje i smeće".

"Iako nemamo nikakav sporazum sa Rusijom o izručenju, ipak postoji jasna pravna osnova za protjerivanje Snoudena", rekla je nakon Putinove izjave portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Kejtlin Hajden.

Iako Snowdena brojni novinari danima čekaju na aerodromu Šeremetjevo na letu za Havanu, na kojem se u ponedjeljak nije pojavio, Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, kazao je ranije u utorak da on nije prešao njihovu granicu.

„Želio bih odmah da kažem da mi nemamo ništa ni sa gospodinom Snowdenom niti sa njegovim problemima sa američkim zakonima, niti njegovim kretanjem po svijetu.”

„On je izabrao putanju na svoju ruku. Mi smo za to čuli kao i svi ostali iz medija. On nije prešao rusku granicu,“ kaže Lavrov.

Rusija nema nikakvu ulogu u nastojanju bivšeg saradnika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Snowdena da izbjegne krivično gonjenje u SAD, izričiti su u Moskvi u kojoj je prema tvrdnjama medija on stigao još u nedjelju i trebalo je juče da otputuje na Kubu, međutim to se nije dogodilo.

Snowden je u međuvremenu aplicirao za azil u Ekvador, što je potvrdilo ministarstvo vanjskih poslova te zemlje. I dok su Snowdena svi očekivali na letu za Havanu, u ponedjeljak uveče se oglasio osnivač Wikileaksa, Julian Assange, koji je rekao da je drugi poznati svjetski zvižadač dobro i da mu on pomaže da nađe sigurno utočište.

SAD koje Snowdena nazivaju izdajicom prema riječima predsjednika Baracka Obame koriste sva dozvoljena sredstva da dođu do odbjeglog zviždača. Državni sekretar, John Kerry, upozorio je Rusiju i Kinu da će snositi posljedice ukoliko mu pruže pomoć ili utočište.

Lavrov je optužbe na račun Rusije ocjenio kao neprihvatljive.

„Mi smatramo da svi pokušaji kojima svjeočimo, pokušaji da se Rusija optuži za kršenje američkih zakona ili za nekakvu konspiraciju, ponekad sve u pratnji sa prijetnjma protiv nas, su apsolutno neosnovane i neprihvatljive.“

Prethodno su i kineske vlasti ocijenile kao neosnovane optužbe SAD da su pomogle Snowdenu da napusti Hongkong bez obzira na nalog za hapšenje koji je izdalo američko tužilaštvo.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Snowdena za špijunažu pošto je medijima proslijedio informacije o državnom nadzoru telefonskih razgovora i interneta u SAD i inostranstvu.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG