Dostupni linkovi

Snowden ipak traži politički azil od Rusije


Snowden sa predstavnicima NVO na moskovskom aerodromu, 12. juli 2013.
Bivši suradnik američke obavještajne agencije NSA Edvard Snowden ipak je odlučio da zatraži politički azil od Rusije, jer mu je onemogućeno da odleti sa moskovskog aerodroma.

Zvanični Kremlj odmah se oglasio i poručio preko Putinovog glasnogovornika da je Snowden dobrodošao, ali da je uslov da "prestane sa objavljivanjem informacija koje štete interesima SAD".

Snowden je odluku saopštio na sastanku iza zatvorenih vrata na aerodromu "Šeremtjevo" sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava, a izjavu je na Twitteru prenijela aktivistkinja HRW.

Sastanak je održan kod terminala F "Šeremetjeva", a prisutno je bilo 13 predstavnika Humang Rights Watcha, Amnesty Internationala, Transparency Internationala i drugih organizacija, kao i nekoliko "poznatih odvjetnika iz Rusije".

"Trenutno mogu da prihvatim samo ponudu Rusije, jer mi nije omogućeno da putujem", prenijela je Snowdenovu izjavu aktivistkinja HRW Tanja Lokšina na Twitteru.

Ona je navela da Snowden vjeruje da je u ovakvim okolnostima siguran samo u Rusiji i da će zatražiti azil, uprkos tome što ga je ranije odbio, nakon uvjeta predsjednika Vladimira Putina da "prestane da objavljuje informacije koje štete Sjedinjenim Američkim Državama".

Kremlj se odmah oglasio i u petak, kada je objavljena Snowdena odluka, a Putinov glasnogovornik je naveo da su uvjeti ostali isti.

Trenutno nije jasno da li je Snowden u potpunosti pristao na uvjete Rusije, jer je Lokšina na aerodromu navela da on "nema sa čim da prestane, jer smatra da njegovo djelovanje ne ugrožava SAD".

On je dodao i da se na aerodromu osjeća sigurno, da su uslovi života pristojni, ali da zna da ne može da ostane na "Šeremetjevu", gdje se nalazi još od prošloga mjesca.

Direktor Amnesty International za Rusiju Sergei Nikitin je ponovio kako američke vlasti ne bi trebale progoniti onoga tko je objavio informacije o kršenju ljudskih prava.

"Slučaj Snowden je lekcija za mnoge zemlje, uključujući i moju, da onaj tko ima saznanja o kršenju prava gradjanina, o nadgledanju pošte i prisluškivanju telefona ima pravo da takva saznanja podijeli s javnosti. Zato smatram da su američke vlasti povrijedile njegovo pravo da slobodno putuje i traži status izbjeglice", kazao je Nikitin.

Nikitin se protivi izručenju Snowdena Sjedinjenim Državama jer smatra da bi mogao biti izložen okrutnim postupcima i zato je Amnesty International protiv esktardicije, ma gdje se o nalazio.

U međuvremenu su se odnosi Washingtona i Pekinga ponovno zaoštrili zbog Snowdena koji je boravo nekoliko dana u Hong Kongu prije odlaska za Moskvu.

Zamjenik američkog državnog tajnika William Burns je kazao kako je Washintgon razočaran što Snodwen odmah nije vraćen u Sjedinjene Države.

Predstavnik Kine Jang Jiečni odgovorio je da je Hong Kong koji ima jedan oblik autonomije postupao po zakonima. Dvojica dužnosnika izjave su dali u Washngtonu gdje se održavaju razgovori dvije zemlje na visokoj razini.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG