Dostupni linkovi

Snoudenu se sužavaju opcije za azil


Protesti podrške Snoudenu u Ukrajini
Protesti podrške Snoudenu u Ukrajini
Bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden odustao je od zahteva za azilom u Rusiji, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Snouden je "saznavši juče za stav (predsednika Rusije Vladimira) Putina o uslovima koji su potrebni da ostane u Rusiji, odustao od svog zahteva", rekao je Peskov.

Osam evropskih država, uključujući Njemačku i Španiju, odbile su u utorak Snoudenov zahtev za dobijanje azila koji im je poslao sa aerodroma u Moskvi.

Pored Austrije, Finske, Nemačke, Irske, Norveške, Poljske, Španije i Švajcarske, Snoudenov zahtev odbila je i Indija.

Vikiliks je prethodno objavio da je Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, zatražio azil u 21 zemlji.

"Dostavljanje zahteva za azil iz inostranstva principijelno nije dozvoljeno", izjavio je zamenik norveškog sekretara za pravdu Pal Lenset.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak, povodom apela SAD da Moskva izruči Snoudena, da njegova zemlja nikada nikoga nije isporučila i da bi on mogao da ostane u Moskvi, pod jednim uslovom.

”Mora da prestane sa delatnostima usmerenim na nanošenje štete našim američkim partnerima, ma koliko čudno zvučalo kada ja to kažem”.

SAD je prethodno opozvala Snoudenov pasoš i od Rusije zatražila da im ga preda. Putin tvrdi da se to neće dogoditi.

“Rusija nikada nikoga nikoma nije izručila i ni ne planira da to uradi”.

Američki predsednik Barak Obama, rekao je, tokom posete Tanzaniji da se i dalje nada da će Rusija ipak izručiti Snoudena.

“Mi sa Rusijom nemamo sporazum o izručenju, ali, sa druge strane, Snouden je, kako smo razumeli, tamo otputovao bez važećeg pasoša, bez legalnih papira i mi se nadamo da će vlada Rusije doneti doluku zasnovanu na normalnim procedurama koje se tiču međunarodnih putovanja i normalne interakcije koju imaju agencije za sprovođenje zakona”.

Slučaj Edvarda Snoudena, kojeg SAD traže zbog odavanja poverljivih podataka, biće glavne teme razgovora američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova tokom sastanka ASEAN-a samita u Bruneju.

Veruje se da se Snouden, kojeg SAD traže zbog optužbi za špijunažu, nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma od kada je na njega 23. juna stigao iz Hongkonga. SAD su mu poništile pasoš.

Tri američka zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimna, rekli su da Vašington pokušava da ubedi Rusiju da Snoudena deportuje ili direktno u SAD ili u treću zemlju, možda u istočnoj Evropi, koja bi ga potom izručila američkim vlastima.
XS
SM
MD
LG