Dostupni linkovi

Snowden dobio ruski pasoš i položio zakletvu


Bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden tokom intervjua putem video veze na online forumu Novo znanje u Moskvi, 2. septembra 2021.
Bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden tokom intervjua putem video veze na online forumu Novo znanje u Moskvi, 2. septembra 2021.

Bivši zaposlenik američkih obavještajnih službi Edward Snowden dobio je ruski pasoš i položio zakletvu pri prijemu u državljanstvo, objavile su u petak, 2. decembra, ruske novinske agencije citirajući njegova advokata.

Advokat Anatolij Kučerena rekao je kako je Snowden dobio pasosš i položio zakletvu u četvrtak, otprilike tri mjeseca nakon što mu je ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio državljanstvo, prenijela je novinska agencija AP.

U izvještajima nije precizirano je li se Snowden odrekao američkog državljanstva.

Sjedinjene Države poništile su mu pasosš 2013. godine, što je dovelo do toga da je Snowden sedmicama ostao zaglavljen na moskovskom aerodromu nakon što je stigao iz Hong Konga, na putu prema Ekvadoru.

Rusija mu je na kraju odobrila stalni boravak. Oženio se 2017. s Amerikankom Lindsay Mills i par ima dvoje djece.

U Washingtonu, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u petak da su SAD upoznate s izvještajima da je Snowden završio svoje rusko državljanstvo, ali Price to nije mogao potvrditi, te dodao pitanja o Snowdenovom statusu treba uputiti ruskoj vladi.

Međutim, Price je rekao da Bidenova administracija ne bi bila iznenađena da su izvješća tačna.

"Gospodin Snowden je odavno signalizirao svoju odanost Rusiji, ovaj bi korak to samo formalizirao", rekao je Price novinarima.

Snowden je objavio dokumente o prikupljanju podataka koji prolaze kroz infrastrukturu američkih telefonskih i internetskih kompanija od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Također je objavio pojedinosti o povjerljivom američkom obavještajnom proračunu i opsegu američkog nadzora stranih dužnosnika, uključujući čelnike zemalja saveznika SAD-a.

Snowden kaže da je sve objavio jer je vjerovao da je američka obavještajna zajednica otišla predaleko i narušila građanske slobode.

XS
SM
MD
LG