Dostupni linkovi

Hitan sastanak zbog prisluškivanja Olanda, Sarkozija i Širaka


Francuski predsjednik Fransoa Oland sazvao je za danas hitan sastanak nacionalnog savjeta bezbjednosti, nakon što je "Vikiliks" saopštio da su SAD špijunirale francuske predsjednike i ministre.

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) špijunirala je predsjednike Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i Fransoa Olanda, navodi "Vikiliks" pozivajući se na povjerljive izvještaje obavještajnih službi i tehničke dokumente.

Ove informacije sinoć su prvi objavili francuski list "Liberasion" i medijski portal "Medijapart". U izvještajima je rečeno da su predsjednici bili špijunirani u periodu od 2006. do maja 2012. godine, kada je Oland preuzeo dužnost od Sarkozija.

"Francuski narod ima pravo da zna da su njegove izabrane vlasti izložene neprijateljskoj špijunaži od navodnog saveznika", saopštio je osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž.

U dokumentima se navodi da je Oland bio meta špijunskog programa, uključujući prisluškivanje i snimanje njegovih telefonskih poziva, kao i komunikacija francuskih ministara i francuskog ambasadora u SAD.

NSA je odbacila sve ove optužbe.

"Nećemo komentarisati konkretne obavještajne navode. Generalno, mi se ne bavimo obavještajnim nadzorom u inostranstvu osim ako je u pitanju nacionalna bezbjednost. To se odnosi na obične građane i na svjetske lidere", izjavio je portparol NSA Ned Prajs.

Mediji prenose da za sada nije poznato da li je ove dokumente "Vikiliksu" dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

Dokumenti sadrže sažetke razgovora francuskih zvaničnika o mirovnom procesu na Bliskom istoku, globalnoj finansijskoj krizi, budućnosti EU, odnosu Olandove administracije i vlade njemačkog kancelara Angele Merkel te o sporu između SAD i Francuske zbog američkog špijuniranja svog francuskog saveznika.

Asanž je u saopštenju rekao da će uskoro biti objavljeno još važnih inforamcija.

XS
SM
MD
LG