Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel svjedoči o navodima o američkom špijuniranju


Istraga pokrenuta prošle godine nakon što je Edward Snowden objavio detalje o tajnom programu prisluškivanja u Njemačkoj u 2013. godine: Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojavit će se u četvrtak pred parlamentarnom komisijom koja razmatra navodno američko špijuniranje u Njemačkoj i aktivnosti njemačke unutrašnje obavještajne službe.

Istraga je pokrenuta prošle godine nakon što je bivši stažista američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden objavio detalje o tajnom programu prisluškivanja u Njemačkoj u 2013. godine od strane NSA i odnosima s njemačkim kolegama.

Izvještaji da je NSA prisluškivala telefone članova njemačke vlade, uključujući i mobitel same Merkel, izazvali su diplomatski spor između Berlina i Washingtona i nakratko su pogoršali inače dobre odnose s Obaminom administracijom.

Merkel je tada izjavila da je "špijuniranje među prijateljima" neopravdano. Izvještaji koji su uslijedili nakon toga ukazali su, međutim, i da je njemačka obavještajna agencija BND mogla pomoći u američkom špijuniranju evropskih kompanija i zvaničnika, prenosi Associateds Press.

XS
SM
MD
LG